Беглика отново разчупва рамките - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Беглика отново разчупва рамките
Автор: Мартина Панайотова

Много думи ще бъдат необходими, за да се опишат подробно хилядите впечатления, които човек неминуемо абсорбира, посети ли Беглика фест. Събитието се организира за пета поредна година в местността Батлъбоаз на бреговете на язовир "Голям Беглик" в Западните Родопи – място приказно красиво и по своему вълшебно.

Беглика фест идва като алтернативен отговор на всички комерсиални фестивали, които се случват регулярно през лятото на местна почва. По-непросветените го наричат просто "хипарския събор", но ако си мислите, че ще попаднете в някаква съвременна версия на Уудсток, ще се разочаровате.

Беглика е по-скоро фестивал, който привлича хората със свободен дух, независимо към кое подразделение на масовата култура принадлежат те. Събитието има за цел по-скоро да разчупи рамките, отколкото да се побере в някакви строги такива и тази приятна, неангажираща свобода се усеща през цялото време.

Тази година фестивалът успя да комбинира по един изненадващо приятен начин множеството уъркшопи, станали вече традиционни, атрактивна музикална програма и безброй забавления на открито, съобщава INews.bg.

Програмата на Беглика фест 2012 се завъртя около две главни теми: екологичния начин на живот и бъдещето на младите. Беглишката поляна бе осеяна с разноцветни чували за боклук с подробни инструкции какви отпадъци трябва да се сортират в тях. Инициативата включваше още множество доброволци, наречени "Супер торбички", които сновяха из посетителите и им даваха обяснения от първо лице. На зоната имаше още специални зони, на които се сортираше и органичният боклук, който след това замина за наторяване.

Темата за децата и бъдещето пък бе засегната главно от форум "Бъдеще". Той събра новаторските гледни точки за алтернативите в образованието и включи множество дискусии, лекции и игри. Идеята на "Бъдеще" е да създава и развива беглишка общност от млади и активни хора, които да предлагат свежи алтернативи на някои от най-наболелите проблеми пред обществото.

Що се отнася до съпътстващите уъркшопи, и тази година няколкото хиляди шарени посетители узнаха как биха могли да си приготвят домашен хляб, какви са новостите около строителството с глина и природни материали, как се правят животни от сено, как се танцуват хора и бели денс танци.

Дръм съркълът подкани всички, амбицирани да опитат атрактивното свирене на тъпани и барабани, а танцьорите с огън – т. нар. Fire poi, представляваха гледка, която спираше дъха с красотата си. Няколко представители от най-известните у нас школи, проповядващи източните философии, пък ни учеха на тайнствата на живота, разсъждаваха над глобалното бъдеще, даваха ни съвети как да живеем в мир със себе си и ни посочваха кои храни са добри и кои лоши за нас.

В рамките на фестивала по-активните посетители можаха да се спускат по въжета в гората или да ходят по тях, да карат канута по язовира, да правят йога-упражнения и какво ли още не.

Тази година една от най-големите атракции определено бе инициативата "Луда пеперуда". Тя събра всички смели и изобретателни гости, които трябваше да измайсторят сал, който се придвижва по водата с помощта на огромни механични криле.

Що се отнася до музиката, Беглика фест определено ще бъде запомнен с едно от най-атрактивните музикални явления в Българияформацията "101 каба-гайди", която откри събитието в петък (17 август), както и с прекрасния концерт на "Етномалия" (Варшава). Формацията представи една необикновена смесица от джаз, клезмер и балканска мотиви, принадлежаща към супер актуалната в момента уърлд-сцена, която накара хиляди да затанцуват.

В събота пък с музиката си поляната огласиха симпатягите от Fokatelep (Будапеша), които представиха интересно съчетание от трип-хоп, рок-енд-рол, джаз и фолклорни елементи.

Всъщност дузината алтернативни диджеи, чиито сетове служеха като фон на всичко случващо се на поляната по 24 часа изобщо не отстъпиха на "хедлайнерите". Те забавляваха почиващите посетители с богата гама от фюжън, етно, електро компилации и направиха така, че импровизираният дървен пулт да стане любимото място на поляната за всички, които обичат да танцуват – със или без своите интересни акробатични аксесоари.

Не бихме могли да пропуснем още и климата – като цяло изключително приятен през деня, той коренно променя своя нрав щом слънцето залезе. Температурите падат до не повече от 5-6 градуса, а влагата може да сломи ентусиазма и на най-запаления новодошъл, пропуснал да си вземе зимната шуба и дебелите, плетени чорапи. Вечер става студено, ама наистина студено и къмпингуването се превръща в цяло приключение.

Затова, решите ли да ходите на Беглика, първото, което трябва да изникне в съзнанието ви е да вземете всичко необходимо за екстремно оцеляване в планината. Особено ако не сте свикнали да спите под ярките като перли родопски звезди.

Позитивите на вечерния хлад са може би десетките огньове, които заблестяват в самата фестивална зона и по прилежащите къмпинг-зони по протежението на язовира. Те приютяват всеки, които иска да се сгрее и стават своеобразни социални центрове.

Последно, но не и по важност ще обърнем внимание на храната. Спокойно може да се каже, че Беглика фест е лятното масово мероприятие с най-изкусителни и атрактивни кухня и напитки. Тази година посетителите имаха възможност да опитат от екзотичната кришнарска кухня, прочута с вегетарианските си кюфтета и разни други атрактивни "манджички", пиха хималайски чайове и прясно изцедени фрешове, опитаха домашно приготвените сладки и бонбони и пиха домашно малиново вино и ракия (последното го препоръчваме горещо след 6 вечерта и като антикризистно средство против студ номер едно).

Като заключение би могло да се каже, че Беглика фест 2012 послужи като един чудесен ескейпизъм и тази година.

Фестивалът наистина е free, но в случая това не би трябвало да се тълкува като "безплатен" (както всъщност мнозина си мислят), а като "свободен". Преживяване, което освобождава и което приветства широката душевност и кара душата да се чувства свободна. Ако сте го пропуснали, спокойно – ще се видим на Беглика фест 2013.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин