Беласица – идеи за пешеходен туризъм - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Беласица – идеи за пешеходен туризъм
Автор: Peika.bg
Беласица – идеи за пешеходен туризъм
Снимка: Deyan Vasilev

Беласица е разположена в най-югозападния край на България, на границата ни с Гърция и с Македония.

Най-високата ѝ част, която се явява около 1/3 от нея, се намира на наша територия, като нейният най-висок връх е Радомир (2029 м). Славянското име на Беласица и гръцкото Белес произлизат от тракийско-пеонския топоним „белос ор”, който означава „блестяща планина”. През зимните месеца, когато билото е покрито със сняг, тя наистина блести и се забелязва отдалече.

Беласица е малко изучена, тъй като допреди само 20 години е била гранична зона със специален режим на достъп. Затова и природата там се е запазила непокътната и крие приятни изненади както за туристи, така и за учени.

Друг интересен факт е, че Беласица е една от най-стръмните планини в България и се издига като внушителна стена над околните полета. Нейното било е тясно и остро, като около него се разкриват величествени гледки. Беласица крие и множество водопади и когато времето е ясно, може да се види водопад над почти всяко село в полите ѝ.

Беласица – идеи за пешеходен туризъм

През 2007 г. българската част от планината е обявена за природен парк, който е част от „Балканския зелен пояс и от европейската екологична мрежа „Натура 2000”.

Към днешна дата Беласица е обект и на редица научни изследвания. На територията ѝ са открити над 1200 растения, от които 102 са редки или защитени видове. Беласица е уникална и с вековните си гори от питомен кестен и чинар, а в подножието ѝ има и две защитени местности – Бабите и Топилище. Около връх Конгура пък се намира едноименният резерват, обявен за такъв още през 1988 г.

В планината можете да отседнете в три хижи – „Беласица”, „Конгура” и „Лопово”. От тях по маркирани пътеки може да се стигне до върховете Конгур (1951 м) и първенеца Радомир (2029 м), както и до връх Тумба (1880 м), където се срещат границите на България, Гърция и Македония. Условията за туризъм в планината все повече се подобряват, така че определено ви препоръчваме да посетите това прекрасно местенце, ако все още не сте го направили. 

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин