Бенита Примо: Природата твори заедно с нас - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бенита Примо: Природата твори заедно с нас
Автор: Стефан Стефанов
Бенита Примо: Природата твори заедно с нас

Един ден преди началото на Беглика 2015 успях да взема това интервю, предизвикващо гравитацията и физичните закони. Акробатика, театър, жонгльорство, музика, всички те поотделно са трудни, а комбинацията от трите е истинско предизвикателство.


Цирков театър Нибрай ще представи всичко това по време на събитието, а един от артистите на театъра - Бенита Примо разказа по телефона от мястото на събитието защо е супер, че цирковото изкуство не само, че го има, но и се развива в своя посока, която изглежда обещаваща.

- Представи изкуството, което правите?

- Наричаме нашата трупа цирков театър и се занимаваме с „нов цирк“, който обединява изкуството на цирка, театъра, танца и смесва различни видове сценични изкуства. Съвременният цирк е характерен с това, че е свободен и отворен. Едно време цирковите умения са се разпространявали във фамилии, докато сега циркът е отворен към всички, които искат да се пробват.

- Как стана цирков артист?

- Цял живот съм се занимавала с движение, от малка танцувам. В края на 90-те купих един пой от Англия и се научих да го въртя, а после намерих едно дуо артисти в София – „Дуо Орли“, които са били вариететни артисти от едно време, и които ми преподаваха акробатика в апартамента си. Когато завърших университета, установих че не мога да работя връзки с обществеността и намерих едно училище в Англия, което предлагаше 3- месечна програма за цирково и театрално изкуство- Театър на движението и цирка. Кандидатствах в него с уменията си с пой и акробатика. Жонглирането си го научих сама, а станах и въздушен гимнастик.

37494

- Какво е уникалното на цирковото изкуство, спрямо другите изкуства?

- Цирковото изкуство е много физическо, а, освен това, е изкуство, в което тялото е основен инструмент. В това изкуство използваш физическите способности, развиваш ги, за да достигнеш и да надминеш физическите си граници. Една отличителна особеност е, че истинските артисти не пият, защото не можеш да се качиш на височина и да си препил предната вечер. Истинските циркови артисти имат много искрено светоусещане. В другите изкуства хората пият или ползват видове подходи за алтернативно сътояние на ума, които на нас не ти трябват. Нашето изкуство е свързано с поддържане на здрава физика и адекватна психика, това е изкуство на здравите хора

- Как се събра вашата трупата и как се присъединиха мексиканецът Едсън и белгиецът Лард?

- Аз събирам трупата от известно време насам и тя се състои от хора, с които съм работила по различни проекти, в различно време и съм разработила хармонични подходи за работа с всички и всички имаме една цел - вярваме в това, което правим. Дарио Табаков е мой колега и приятел, с който сме работили и в друг цирк. Той замина да учи в едно цирково училище в Белгия след миналия фестивал Беглика. В неговия цирков път там той срещна Едсън, който накрая му казал, че си купува билет за Мексико, въпреки че му харесва Европа. Тогава Дарио му казал къде може да се изявява като жонгльор и Едсън така стигна от Белгия до Италия и оттам през Хърватска до България, за да участва на фестивал Беглика 2015. Лард е от Белгия, занимава се с паркур и наземна акробатика, както и жонглиране. Той стигна до нашата група, отново благодарение на Дарио. Други хора, които ще се включат, са Мила и Тихо от дуото „Играчка-плачка“, които ще представят свое шоу, както и един куклен театър, който се казва „Мале-Мале“.

- Как ще балансирате представления от толкова различни изкуства по време на феста?

- Тази година имаме програма, разпределена в три вечери, а създадохме и една нова програма за артисти в България, които искат да покажат своите таланти. Кръстихме я „Отворена сцена“. Аз като артист съм обиколила сцените в България и зная, че, ако един артист иска да се занимава с изкуство, трябва да има къде да го прави.

37497

Беглика е била страхотно подкрепяща платформа за мен през всичките години. Хората, които се занимават с цирк в България, сме имали възможност да играем и да работим тук за публиката на феста, като това ни е давало мотивация. Когато се захванах с Отворената сцена на фестивала, едно от основните ми желания бе да я отворя към други хора, които имат нужда от място, което да ги събира, да им дава сцена и публика, за да добият по-голяма популярност, самочувствие и обратна връзка. Така се роди програмата „Отворена сцена“ - тази година в нея се включиха куклен театър и един музикант. Ние ще се включим с циркови номера, за да покажем повече цирк и да уплътним програмата. В България в момента няма цирково училище и нямаме апликации от артисти със специална циркова насоченост. Това търпи на развитие и се надяваме да се съберат достатъчно хора, които харесват цирка и цирковия театър, за да има повече такива артисти в бъдеще.

Какво ще се случва на "Сцената за Беглик таланти“ на Беглика 2015?

- Това е израз на нашето убеденост, че всеки един човек има свой талант и може да го изрази. Нашата покана е към децата и порасналите деца да заповядат на сцената и да отключат творческата си същност, да я споделят с публиката. Всяко театрално представление е взаимодействие между хората, а подкрепящата енергия на публиката действа на човека, за да се родят най-невероятни номера, защото творчество на момента е уникално. Когато един човек попадне в такава ситуация, той изведнъж става артист и може да покаже нещо хубаво от себе си. Това действа отключващо и дава порив на хората да изразяват творческата си същност- всеки, който има желание ще излезе да изпълни, каквото иска, на сцената за таланти. Ще насърчим децата да се изяват пред публика, да получат аплодисменти, да създадем споделена творческа атмосфера.

- Какъв е балансът между цирковото изкуство и т.нар. нов цирк?

- Цирковото изкуство спазва формулите на цирковото изкуство, изкуството на възможното, но следва и другите сценични изкуства, като в това число познанието, което сме натрупали от театъра на движението, танца, дори класическия театър, пантомимата. В момента това изкуство търси подходи и използва и цирка, и театъра на движението заедно.

37492

Балансът във всяко едно представление е отделна тема. Съвременният цирк е много разнороден, всяка компания има естетика, всяко представление има различен баланс. Нашите представления ще съдържат елементи от театъра на движението, циркови елементи, ще има музика на живо и обща фабула. Това ги прави едни изпълнения под общ знаменател по темата ни „Пътят към звездите“. „Пътят към звездите“ ще бъде създаден на Беглика от нашата трупа и ще включва циркови номера от всеки един от нас - въздушна, наземна акробатика, акробатика в двойка, жонглиране, номера с бънджи ластици, танц. Представлението ще бъде създадено от екипа, който се е събрал. Мисля, че артистите, които са тук, имат голям капацитет и се надявам заедно да сътворим едно силно представление, не само като отделни атракциони, но и като едно цяло. То ще показва нашето общо пътешествие и стремеж към космоса в случая.

Има ли разлика в изпълняването на цирково изкуство сред природата и в града?

Нашето изкуство може да се случва в разнородна среда - човекът на изкуството е проводник, тъй като творческото начало е едно божествено начало. Създавайки своето изкуство, действаш през най-личната форма на твоето същество. Това е субективен въпрос, но аз лично обожавам да съм сред природата, защото тя ми помага. Всъщност, тя твори, заедно с нас. Имали сме силни моменти, дори когато само една вана да сложиш между дърветата и мястото става извънземно, при това без една клечка сценография. За мен е голямо щастие да можеш да работиш между дърветата и цялото цирково окачване да е по тях. За мен представленията сред природата са най-приятни. Дори в града, предпочитам да играя навън.

37496

- Кое е любимото ти място за почивка?

- Обичам Родопите, едно от любимите ми места е този язовир (Беглика). Всъщност, аз рядко попадам на места, където отивам само на почивка (смее се), но имах едно любимо място, което вече го няма - Райският залив при Созопол, който беше застроен преди години. Това е мястото, което най-много съм обичала да посещавам. Иначе супер се чувствам сред природата, където и да съм, обичам и на морето. Въобще, обичам местата, където има вода и зеленина!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин