Безопасна ли е водата в самолета? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Безопасна ли е водата в самолета?
Автор: Peika.bg
Безопасна ли е водата в самолета?
Снимка: pexels

Независимо колко е дълъг полетът, обикновено консумираме различни храни и напитки в самолета. Имайки предвид, че не е разрешено качването на храна и напитки на борда, трябва да се задоволяваме с нещата, които има в количката на стюардите. 

Всички пътници са наясно, че няма как да очакват гурме ястия и единственият избор са полуфабрикатите, но хапването може да бъде отложено с няколко часа, до пристигането. Тази опция обаче не важи за напитките, тъй като тялото ни има нужда от течности. В кабината на самолета въздухът е изключително сух, което ни излага на повишен риск от дехидратация. Това може да доведе до гадене, главоболие и други неприятни последици. Поради тази причина е добре да се пие около чаша вода на всеки час в самолета.  

Безопасна ли е водата в самолета?
Снимка: Unsplash

Безопасна ли е водата в самолета?

Макар че цените на храните и напитките в самолетите са доста завишени, дори не бива да си помисляте да пиете чешмяна вода. Изследване от 2019 г. заключава, че пътниците трябва да избягват да пият вода от чешмата в самолетите, заради наличието на вредни бактерии и рядката честота, с която резервоарите за вода на самолетите се почистват. 

Тъй като кафето и чаят на борда се приготвят с чешмяна вода, препоръчително е да избягвате и тези напитки. Добре е да се придържате към бутилирана вода, безалкохолни и сокове. 

Безопасна ли е водата в самолета?
Снимка: pexels

Пиенето на кафе на борда не е препоръчително и поради друга причина. То е лек диуретик, което означава, че може да дехидратира тялото допълнително. 

Истината е, че пиенето на безалкохолни газирани напитки също не е най-добрият избор. Голямата надморска височина кара газираните газирани напитки да се разпенват и отварянето на бутилката може да отнеме цяла вечност. Освен това комбинацията от сух въздух и ниско налягане в кабината притъпява чувствителността на езика и така или иначе няма да усещате истинския вкус на напитката.

Какво да пиете на борда?

Безопасна ли е водата в самолета?
Снимка: Unsplash

Учените съветват да се придържаме към бутилирана вода със стайна температура. Добавянето на лед не е препоръчително, тъй като, както се досещате, той се прави от чешмяна вода и може да съдържа бактерии. 

Интересен факт е, че има напитки, които имат по-добър вкус във въздуха, отколкото на земята. 

Такива са напитките с джинджифил. Както вече споменахме вкусовите рецептори са леко притъпени в самолета, което прави джинджифиловите напитки доста по-вкусни, тъй като острият вкус на джинджифила се усеща по-мек. Ако ви прилошава в самолетите, тези напитки са добър избор, тъй като джинджифилът успокоява стомаха. Мехурчетата в газираните напитки също помагат за справяне с гаденето, така че са добър вариант. 

Друга напитка, която вероятно ще ви се стори много по-вкусна, е доматеният сок. Причината е същата. Ако не харесвате доматен сок, опитайте да пиете при следващото ви пътуване със самолет, може да ви хареса. 

Безопасна ли е водата в самолета?
Снимка: pexels

Ами алкохолните напитки?

Стига да бъде в ограничени количества, алкохолът не е чак толкова лош. Особено ако имате страх от летене със самолет, няма нищо лошо в това да изпиете чаша алкохол. 

Благодарение на сухия въздух и промените в налягането, алкохолните напитки, съдържащи различни сокове, няма да ви харесат особено много. Добре е да изберете напитка с по-натрапчив вкус, като джин с тоник, например. 

Що се отнася до виното, почти няма да усетите вкуса и аромата на по-леките вина във въздуха, така че залагайте на такива с богат вкус и аромат, като  мерло, совиньон блан или пино ноар.

Имайте предвид, че алкохолните напитки също дехидратират тялото, така че е добре да се ограничавате до едно питие за целия полет и да го комбинирате с много вода. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин