Безплатни неща, които можеш да получиш по света - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Безплатни неща, които можеш да получиш по света
Автор: Peika.bg
Безплатни неща, които можеш да получиш по света

Нещата, които са безплатни в някои части на света, са съвсем платени в други.

Затова ако пътувате из някои от следващите държави, имайте предвид някои безплатни неща, които можете да получите там, но не и на родна земя (или просто по други земи). 

Споделено от местни хора от различни държави.

Пакистан и Северна Индия

В повечето магазини за зеленчуци продавачът ще ви даде безплатно връзка кориандър и зелени чили чушки, които се използват за подправки в тази част на света. Ако не ви предложат подправките, просто трябва да си ги поискате, и ще ви ги дадат безплатно.

Индия

Ако на много места в западните страни има сватбени агенции, туристически агенции, специалисти по кариерно ориентиране, то в Индия всички тези съвети се получават съвсем безплатно... от съседи, братовчеди, лели и чичовци. Все някой от родата или квартала е пътувал, следи тенденциите или има (за)познат по темата. „В други държави се плаща за консултации, но в Индия можеш да ги получиш безплатно на сергиите за чай, по време на сватби и семейни събирания, във влака, автобуса и почти навсякъде. Обожаваме да даваме съвети“, разказва индийка, живееща в САЩ.

САЩ

Не е за вярване, но и в Щатите има какво да получите безплатно. Какво може да ядоса американец в чуждоземски Макдоналдс? Това да си плати за кетчуп. В Америка пакетчетата със сосчета и кетчуп се дават с шепите и безплатно, докато в повечето други държави тази екстра се заплаща.

Сингапур

Във всяко заведение за бързо хранене ще получите неограничено и безплатно чили сос – любим на жителите на азиатската страна.

Австралия

Австралийците са прочути почитатели на барбекюто, затова не е изненадващо, че в много обществени паркове има достъпни за всички електрически барбекюта. Носите си суровата храна, нареждате я на барбекюто, натискате копчето и готово! След 20 минути барбекюто се изключва автоматично, така че ако ще печете повече, трябва да го натиснете отново.

В северната част на Австралия увеселителния парк Leanyer Recreation Park предлага безплатни водни пързалки.

Норвегия

В Норвегия имат закон, който защитава правото на придвижване на всеки индивид. Това означава, че всеки може да къмпингува, да бере плодове, гъби и билки, както и да преминава свободно през плажове, езера, планини, реки, стига да е на 150 м от най-близката сграда. Дори и в частна собственост. Освен това на много места сред природата са изградени малки дървени хижи, които са винаги отключени и предоставят подслон на любителите на природата (нямат ток, вода или wi-fi, но имат легло и сушина).

Малайзия

Особено по време на празниците, на много бензиностанции в Малайзия се предлагат безплатни чай и кафе. Идеята е тези, които пътуват на дълги разстояния, да спрат, за да си починат и да се освежат, с което и да намалеят катастрофите, предизвикани от уморени шофьори.

Великобритания

За всички редовни данъклоплатци, здравеопазването във Великобритания е безплатно. Освен това можете да посетите много от големите музеи в страната също с вход свободен - .

Париж

В Париж можете да наемете колело безплатно за първите 30 минути. Достатъчно е да имате кредитна карта с чип (т.е. няма нужда да имате специална карта или абонамент), с която се гарантира, че няма да откраднете колелото. Освен това всички държавни музеи във Франция са безплатни за граждани на ЕС до навършване на 26 години.

Материалът е съставен по коментарите на потребители в социалната мрежа Quora, дискутирали на тема „Кои са нещата, които са безплатни в държавата ти, но не са в чужбина?“.

Темата е твърде широка - кое е вашето любимо безплатно нещо в чужбина, което не е безплатно в България?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин