Безплатни неща за правене във всеки град - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Безплатни неща за правене във всеки град
Автор: Peika.bg
Безплатни неща за правене във всеки град
Снимка: pexels

Ако посещавате гореща плажна дестинация, лесно можете да намерите безплатни неща за правене. Плуването, слънчевите бани, четенето и разходките могат да ви забавляват с дни. Но когато сте в град, това не е толкова лесно и бюджетът ви може бързо да излезе извън контрол.

Има толкова много за какво да харчите парите си в градовете. Толкова много за купуване, толкова много места с входни такси, толкова много места за хранене, толкова много атракции!

Но казват, че най-добрите неща в живота са безплатни и това е особено вярно, когато става въпрос за пътуване.

Ето някои от любимите ни безплатни неща за правене в почти всеки град по света.

1. Отидете на безплатна пешеходна обиколка

Повечето големи градове предлагат безплатна пешеходна обиколка. Всички те се управляват от различни компании, така че просто потърсете в Google, за да намерите такава. Безплатните пешеходни обиколки ви дават възможност да разгледате някои от най-добрите места в града с информативното ръководство на местен екскурзовод. Много от тези обиколки ще тръгват от хостели и хотели или ще се срещат на централни места в града, което означава, че е доста лесно да се присъедините към тях.

Водачите обикновено са страстни местни жители, които искат да споделят любимия си град, но не забравяйте, че работят на бакшиши. Това означава, че безплатните обиколки често са по-добри от платените, защото разчитат на хората да бъдат впечатлени от тяхната услуга. Бъдете мили и не бъдете стиснати!

Ако сте в град, който не предлага безплатна пешеходна обиколка, проверете телефона си за приложение за пешеходна обиколка. GPSmycity.com има наистина добри приложения за около £3-£4 в 470 града.

2. Направете аудио обиколка

Ако търсите бюджетна алтернатива за наемане на екскурзовод, разгледайте приложение, наречено Urbs. 

Urbs е приложение за градски аудио гид и предоставя аудио описания на забележителностите около вас. Все едно имаш екскурзовод в ухото си! В момента е в 7 града в Европа (Барселона, Берлин, Лондон, Париж, Рим, Атина и Венеция) и 5 ​​от тези градове са напълно безплатни. 

3. Проучете пазарите

Няма по-добър начин да се потопите в атмосферата на града от местния пазар. От ароматите и вкусовете на прясна храна до сувенири на щандовете за изкуства и занаяти, пазарите са чудесен източник на забавление и поглед върху местния живот.

Не забравяйте да внимавате за предлаганите безплатни мостри за храна. Независимо дали става въпрос за регионална шунка на щанда на пазара La Boqueria в Барселона или вкусно сирене на щанда за млечни продукти на пазара Borough в Лондон, вие ще получите страхотен вкус за града, който посещавате. (И хайде, кой не обича безплатна храна!?)

4. Посещение на безплатни музеи и галерии

В Лондон повечето от най-добрите музеи и галерии, като Природонаучния музей и Tate Modern, са напълно безплатни за посещение. За съжаление не е същото за музеите във всички големи градове в света. Всеки град обаче ще има списък с безплатни музеи и галерии за посещение, дори и да не е този, който краси предната част на вашия пътеводител. Така че, докато Париж може да не предлага безплатен вход за световноизвестните музеи като Лувъра, можете да се насладите на безплатен вход за градския музей Carnavalet, посветен на завладяващата история на Париж.

Ако планирате да посетите много музеи и галерии и сте в град, където те не са безплатни, помислете дали да не си вземете градска карта. Повечето градове ги имат, въпреки че всички имат различни имена. Те обикновено струват около £30 за два дни и ви дават достъп до всички големи музеи и галерии, няколко атракции, обиколка с лодка или автобус и често включват и обществен транспорт. Те често идват с брошура, пълна с купони за отстъпка за барове и ресторанти.

5. Излизайте с местните

Понякога няма нужда да се отправяте към този информативен музей или завладяваща галерия, просто поговорете с дружелюбен и осведомен местен и ще получите всичко, от което се нуждаете, за да нарисувате пълна картина на града, който посещавате. Местните се стремят да подскажат на летовниците за някои от най-добре пазените тайни в родния им град. Не се притеснявайте да разговаряте с непознат следващия път, когато сте далеч – те могат да бъдат много по-добри от пътеводителите.

6. Карнавали, фестивали и безплатни представления

Опитайте се да координирате пътуването си с карнавал или фестивал и градът ще бъде пълен с безплатни представления. Понякога по-големите фестивали могат да повишат цените за хотели и полети, така че трябва да намерите фестивал с правилния размер, за да спечелите финансово!

Независимо дали става дума за цвета и хаоса на китайската Нова година в Пекин, Деня на мъртвите в Мексико Сити, Холи в Делхи или Лой Кратонг в Чианг Май, потопете се в жизнеността и културата на фестивал или карнавал.

Междувременно, просто криволичейки по туристическа улица или през красив парк, ще видите, че се приземявате в краката на безплатно театрално представление, обеден концерт на оркестър или спонтанно четене на поезия.

7. Разходете се из парка

Често отчаяно искаме да намерим тихо тревно местенце в града и повечето градове имат великолепни паркове, в които да се отпуснете. Парковете често могат да бъдат основна градска привлекателност, като например емблематичния Сентръл парк в Ню Йорк, забележителния Keukenhof в Лисе, Холандия или Английската градина в Мюнхен.

Защо не си направите пикник, за да се насладите в парка. Ще си спестите цяло състояние, като избягвате ресторанта с „красива гледка към парка“. Вие сте в парка, не може да бъде много по-добре от това!

8. Библиотеки 

Ако има други книжни плъхове, ще разберете любовта ни към библиотеките!

Разбира се, не всички библиотеки са създадени еднакви. Някои са скучни сгради, които са грозни отвътре и отвън. Но някои библиотеки са красиви, завладяващи и изпълнени с чар, история и местна информация.

Прочетете за Ане Франк в градския архив на Амстердам, претърсете стари книги в библиотеката на училището по изкуства в Глазгоу или се разхождайте на пръсти между бюрата в библиотеката в Ню Йорк.

9. Църкви и катедрали

Да се ​​удивляваме на някои от най-впечатляващите и емблематични църкви и катедрали в света е едно от любимите ни неща за правене в града. Бихме могли да прекараме часове в снимане на слънчевата светлина, танцуваща от шпиловете на църквата в Прага или в откриване на нов любим гаргойл на Нотр Дам. Много църкви също са свободни за влизане, така че влезте вътре, за да разгледате още по-впечатляващия интериор.

10. Пазаруване без да пазаруваме

Често самите търговски центрове и молове могат да бъдат атракция, като невероятния KLCC в Куала Лумпур, разположен в сянката на кулите Петронас.

Ако сте любител на пазаруването, разгледайте ретро шопинг сцената на града за по-достъпна опция. Обичаме да вземаме ретро неща, когато пътуваме, тъй като те са още по-уникален и специален спомен от обикновените сувенири.

11. Станете активни

Един от най-добрите начини да откриете нов град е да комбинирате разглеждането на забележителностите си с малко упражнения. Използвайте приложение като MapMyRun и ще намерите някои страхотни маршрути за джогинг около вашата ваканционна дестинация, преминавайки покрай известни забележителности и тичайки през красиви паркове. 

Почти безплатни дейности...

12. Създайте своя собствена обиколка с дегустация на храна или вино

Признаваме, че обичаме обиколките с храна и напитки, но те могат да бъдат скъпи. Ако имате ограничен бюджет, създайте свое собствено турне с група приятели.

Изберете най-добрите ресторанти и барове, нанесете ги на карта и след това се насочете да ядете и пиете колкото можете повече. Споделете едно хранене или една бутилка вино между групата, преди да преминете към следващото място за кръг #2.

Ще отнеме повече време от традиционната обиколка с храна, тъй като ще трябва да чакате за всяко хранене, но това е част от забавлението. Това често работи най-добре на хранителни пазари, където уличната храна е достъпна без чакане.

13. Създайте своя собствена обиколка с велосипед

Повечето градове разполагат с велосипеди под наем само за няколко паунда на ден. Вземете карта и начертайте обиколката си с велосипед, която да ви отведе покрай някои от основните забележителности на града и след това да се отдалечите от центъра, за да видите града от друга страна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин