Безплатни забележителности и забавления в Копенхаген - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Безплатни забележителности и забавления в Копенхаген
Автор: Peika.bg
Безплатни забележителности и забавления в Копенхаген
Снимка: visitdenmark.dk

Като един от най-скъпите градове в света столицата на Дания заслужава да й отделим специално внимание по една важна тема: какво безплатно може да се види в Копенхаген.

Приехме задачата сериозно и след проучване и близки срещи от местния вид, събрахме това:

Виж Копенхаген отвисоко – и безплатно

От 2004 г. кулата на Кристианборг (дворецът, ползван за сграда на Парламента) е отворена за посетители, а качването догоре е напълно безплатно. Единственият недостатък е, че може да се наложи да почакате на опашка, тъй като желаещите са много, а мястото горе – ограничено.

Срещни се с Малката русалка

Това е най-голямата – и същевременно най-малката атракция в Копенхаген. Наистина, не очаквайте голяма статуя, защото разочарованието ви е гарантирано. Но все пак сте в страната на Андерсен, не може да я пропуснете! Докато сте там, припомнете си и невероятните приключения на статуят а, които са достойни за собствено тв предаване.

Гледай смяната на кралската стража

Дворецът Амалиенборг е официалният дом на датското кралско семейство, поради което има нужда от подобаваща кралска стража. Самите войници се сменят на всеки два часа, но най-голямата атракция в смяната на цялата стража, която се случва точно на обяд. Има и музика.

Направи си пикник в Градината на краля

Безплатни забележителности и забавления в Копенхаген
Снимка: visitdenmark.dk

Това не е метафора – става въпрос за градината на кралския дворец Розенборг (Kongens Have на датски), в който не само тревата е в перфектно пикникосъстояние, но и лятно време може да попаднете на концерти, куклен театър, изложби и други безплатни забавления. Прието и да се събира тен на тревата. Нямаш нужда от височайша покана.

Разгледай музеи

Националният музей, Националната галерия и Датският музей на съпротивата са с вход свободен.

Карай безплатно колело

Безплатни забележителности и забавления в Копенхаген

В Копенхаген всички карат колело и вие като отговорни туристи сте длъжни да се впишете в обстановката. Още от 1995 г. градът поддържа система за безплатно наемане на велосипеди. Нужно е само да пуснете монета от 2 евро, която служи за депозит и си взимате обратно, когато върнете колелото. Като ще карате колело, минете през прочутия кръгъл мост за колела.

Плувай (юли и август)

Безплатни забележителности и забавления в Копенхаген
Снимка: visitdenmark.dk

Може да си мислите, че сте мнооооого на север, че да си позволявате луксове като плуване на открито, но това е защото още не сте пробвали островите Brygge (произнася се нещо близко до Брьоге) – чуден безплатен басейн на пристанището, на две крачки от центъра. Водата е чиста и освежаваща, не че сте очаквали нещо друго от датчаните.

Гледай филм в парка

Цяло лято в парковете се организират филмови прожекции на всякакви филми – нови и класически, датски и английски. Вземете си одеяло, бутилка вино и пуканки.

Разходки из Кристияния

Този самообявил се за „свободен град“, колонизиран от хипита през 1971 г., се намира на запад от центъра. Шарен, интересен, пълен с хора, които обикновено няма да срещнете в Копенхаген. Преди да отидете там, прочетете повече за историята на Кристияния. Въздържайте се да снимате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин