Богоявление – денят, в който смелите се къпят в ледени реки - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Богоявление – денят, в който смелите се къпят в ледени реки
Автор: Peika.bg

Смелчаци ще се къпят в студените води на реки в цялата страна днес, на Богоявление – 6 януари.

Най-смелите сред мъжете по традиция се хвърлят в ледените води на реките, за да извадят хвърления от свещеника кръст. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Какво празнуваме на Йордановден

По традиция утрото на 6 януари започва с отслужване на литургия и с тържествен богоявленски водосвет. С литийно (тържествено религиозно) шествие свещеникът и вярващите достигат до водоем и там се извършва ритуалът по хвърляне на кръста.

Според християнската религия този ден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан.

Богоявление и Леденото хоро в река Тунджа

Празникът е по-специален в Калофер. Ежегодно Йордановден и рождението на Христо Ботев (6 януари) в града се отбелязват с празнична света литургия в църквата "Св. Архангел Михаил", традиционно ледено хоро и улавяне на кръста в река Тунджа. Не по-малко от 60-80 мъже, облечени в традиционни дрехи, със съпровод на гайди и тъпани, влизат в замръзналата река за ритуала. След това се заиграва хоро в студените води и се пеят народни песни за здраве и дълголетие. По-късно хорото продължава и отвън като към него се присъединяват всички желаещи. Според традицията само местните мъже имат право да участват в първото ледено хоро.

Именици на Йордановден

На този ден имен ден празнуват Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин