Братислава - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Братислава - забележителности за един уикенд
Автор: Теодора Тодорова

Братислава е най-малката от четирите европейски столици, разположени по бреговете на река Дунав.

Интересно е, че е единствената столица в света, граничеща с две държави - Австрия и Унгария. Пътят до Виена отнема едва час, а този до Будапеща - два до два и половина. Братислава е сравнително малка и става столица на новосъздалата се Словакия през 1993 г. след като дълго време е била основно индустриален град. Затова в нея и досега продължават да текат културни и архитектурни промени. Какво може да се види там? Ето и списък на най-атрактивните туристически места.

Старият град е малък, но пази в себе си много исторически тайни. Малко известен факт е например, че Хвиездеславовият площад (Hviezdeslavovo namestie), на който се намира старата оперна сграда, е и мястото, от което започва Нежната революция през '89-та. Ако продължите малко на североизток, точно зад пълния със забележителности Главен площад (Hlavne namestie) се намира Дворецът Примаси (Primasi palota), в който Наполеон подписва Пресбургския мирен договор след победата си над Австрия и Русия при Аустерлиц. Като тръгнете оттам по една от многобройните малки средновековни улички, ще стигнете до Михалската порта (Michalska brana) - една от най-старите постройки в словашката столица. Построена е около 1300 г., но днешният й вид е бароков - от реконструкция през 18-ти век. Точно до нея се намира и най-тясната сграда в Европа - вход, широк около 1 метър, в който днес се помещава дюнерджийница. Старият град е чудесно място за разходка - намира се в близост до реката и е изцяло пешеходна зона, където спокойно можете да се пренесете в някой отминал век.

Замъкът или Bratislavksy Hrad е сградата, която със сигурност ще забележите да стърчи над всички останали. Не се бъркайте от името - на словашки "hrad" означава крепост, замък. Той се намира на малък хълм и предоставя прекрасна гледка не само към цялата столица, но и към Австрия и понякога дори към Унгария. Поради удобството на мястото тук открай време е имало важни сгради, но за първи път каменен замък се изгражда през 10-ти век като част от Унгарското кралство. Интересен факт е, че той никога не е завладяван или разрушаван в битка, но поради нехайство от страна на гарнизона изгаря през 1811 г. и остава в руини чак до реконструкцията си в средата на 20-ти век.

Готическата църква Свети Мартин е друг акцент в силуета на Братислава. Тя е построена между 13-ти и 16-ти век и по време на Унгарското кралство служи като място за коронации и сватби на кралското семейство. Именно това символизира златната корона върху възглавничка на върха на църквата, за която се казва, че на нея може да се паркира цяла кола - толкова е голяма! Малките златни коронки по земята, които вероятно ще забележите в разходката си из Стария град, водят от Дунав през църквата до центъра и обратно към реката и показват пътя на коронацията.

Мостът СНП (Slovenského národného povstania - Словашко народно въстание) - щом посетите замъка и църквата Свети Мартин, със сигурност ще го видите. Известен е повече като НЛО мост заради кръглата постройка отгоре, наподобяваща летяща чиния. И досега братиславци не могат да решат дали го харесват или не - заради построяването му по времето на комунизма е разрушена част от Стария град, но от друга страна в момента е една от най-натоварените връзки между двата бряга на реката. Качването горе, разбира се, е възможно (от противоположната на Стария град страна на Дунав) и предлага страхотна гледка наоколо, както и възможност да задоволите глада си високо над колите и градския шум.

Синята църква се намира съвсем в източния край на Стария град и това в случая не е метафорично описание - храмът наистина е син. Построен в архитектурния стил ар нуво и заради нехарактерния си цвят той често е сравняван с кулинарни вкусотии като бонбони или торта.

Това са някои от най-характерните забележителности на Братислава, но ако все още са ви останали време и сили, ето и някои алтернативни туристически дестинации:

Eurovea се намира точно до новата сграда на операта и е една от най-скоро застроените части на града. Ако искате да сте близо до реката, това е идеалното място за вас - в този бизнес и жилищен център можете да откриете не само мол, апартаментни сгради и кафенета, но и огромно публично пространство, включващо в себе си пешеходна зона, велоалеи, зелени пространства и места за отмора.

Кварталът Петржалка (Petrzalka), намиращ се на южния бряг на река Дунав, е друга интересна, макар и не често посещавана от туристи част на Братислава. Това е огромен жилищен квартал, състоящ се почти изцяло от панелни блокове - но на външен вид няма почти нищо общо с добре познатите ни български квартали. Всички сгради там са санирани и боядисани във всички цветове на дъгата - може би не най-красивия, но определено интересен отговор на сивотата на социалистическата архитектура. Воден канал разделя на две части Петржалка, около който се простира и най-голямата зелена зона в квартала.

Братислава е малка столица с едва 420 хиляди жители и един уикенд може да бъде напълно достатъчен, за да се разгледа цялата. Завръщащите се там обаче винаги могат да разкрият нови и нови чудеса, с които градът разполага.

Паметника Славин например е мястото, където столичани ходят за кратки следобедни разходки, тъй като е разположен недалеч от центъра. Хълмът Колиба, на който се намира телевизионната кула, е най-честото място за пикник през уикенда, а пък обърнатата пирамида на радиото е сграда, по която винаги можете да разпознаете словашката столица.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин