Брда - Тоскана на Словения - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Брда - Тоскана на Словения
Автор: Peika.bg
Брда - Тоскана на Словения
Снимка: pixabay

Брда - страната на хълмовете, е сгушена по средата между Алпите и Адриатическо море.

Градът е получил прякора „Тоскана на Словения“ заради безбройните си лозя, хълмове и средновековни села.

Въпреки че голяма част от региона се срива до основи по време на опустошително земетресение през 1976 г., останки от средновековна архитектура все още стоят.

Природните условия в Бърда са идеални за лозарство. Богатата почва, изобилното слънчево греене, достатъчното количество валежи, горещото лято и меката зима допринасят за плодородната и изобилна реколта от грозде всяка година.

Брда - Тоскана на Словения
Снимка: Pinterest

Районът е най-известен със своята специфична за региона Rebula, освежаващо бяло вино. Rebula се отглежда само в радиус от 40 км от района на Брда. Смесите от Каберне-Мерло също са доста популярни.

Доброво - в сърцето на Брда

Около 400 души наричат ​​село Доброво дом. Намира се в самото сърце на регион Брда. Замъкът Доброво може да се похвали с художествени и исторически колекции и експонати, в допълнение към най-голямата изба в Словения.

Брда - Тоскана на Словения
Снимка: Pinterest

Rebula е идеален за горещ августовски ден, с освежаващи нотки на лимон и зелена ябълка.

Совиньонасе - също вкусно вино, малко по-сухо от Rebula.

Вино Якот - направено е от същото грозде като Совиньонасе. Инструкциите са да оставите това вино да се затопли и да диша малко, за да освободите вкуса на карамел.

Това е част от дегустацията, която можете да направите в Брда. Вместо да отидете от винарна на изба и просто да влезете и да плащате за определен брой проби, повечето от дегустациите в Брда се правят извън къщите на хората с тяхното лично производство на вино. Трябва да се обадите предварително, за да видите дали приемат гости. Ако планирате малко повече предварително, определено ще можете да се възползвате от тази гостоприемна практика. 

Брда - Тоскана на Словения
Снимка: Pinterest

Смартно - паметник на културното наследство

Няколко замъци и църкви, заедно с очарователния град Смартно датират от Средновековието. Смартно може да се види от почти навсякъде в Брда, тъй като се намира на видно място, кацнал на панорамен хълм.

Неговите алеи са идеални за разглеждане на средновековните сгради. Спрете в някое от няколкото малки кафенета или ресторантчета или купете нещо ръчно изработено от някой от местните жители.

Църквата в Смартно - Свети Мартин е най-голямата в Брда и съдържа камбанария, която някога е била укрепителна кула.

Брда - Тоскана на Словения
Снимка: Pinterest

Живописните села на Брда

Козана е малко селце, заобиколено от лозя със сладко грозде и овощни градини с различни видове вкусни плодове. В рамките на селото се намира църквата Св. Йероним, която има камбанария отделно от църквата. Можете да минете и през селата Виползе и Медана, преди да тръгнете обратно към Кобарид.

Един интересен факт за този маршрут е, че всъщност карате през част от Италия за около 20 минути. Възползвайте се и вземете малко сладолед по време на престоя ви в Италия от Paradiso dei Golosi!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин