Брегът на скелетите – място, което наистина съществува - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Брегът на скелетите – място, което наистина съществува
Автор: Peika.bg

На югозападния атлантически африкански бряг има един голям район, влизащ в териториите на Ангола и Намибия. Брегът на скелетите е известен като зловещо място още от древността, заради непоносимите условия за живот и гъстата мъгла, която пада през по-голямата част от годината.

Брегът на скелетите се разполага по северното намибийско и южното анголско крайбрежие на Атлантическия океан, въпреки че понякога е описван и като целия бряг на пустинята Намиб.

Бушмените от вътрешността на Намибия наричат района „Земята, която Бог направи в гнева си“, а португалските моряци са го знаели като „Портите на ада“Това се дължи на неблагоприятният климат - на брега студеното океанско течение Бенгуела поражда гъсти мъгли през по-голямата част от годината, вятърът духа от сушата към морето, а дъждовете са много редки.

34555

Името на брега идва от костите на китове и тюлени, които някога са били разпръснати на брега - останки от китоловната индустрия. В наши дни на плажа могат да се видят останки от повече от 100 корабокруширали кораба. Това е дало основание на Джон Хенри Марш да нарече своята книга за съдбата на кораба Дънедин Стар именно „Брегът на скелетите“, като това наименование остава валидно за региона и до днес.

Към момента по-голямата част от мястото попада в Националния парк Брегът на скелетите, в това число и глинените замъци на Хоарисиб, солниците на планината Агате и голямата колония тюлени на Кейп Фрия. Мястото е отлично за сърф и много хора ходят да практикуват този спорт там, но сърфистите влизат в морето само с моторни лодки, защото е невъзможно да го направят откъм брега.

Заради изключително сухият и неблагоприятен климат, на Брега се снимат редица документални филми за местните животни и начина им на оцеляване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин