Брюксел – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Брюксел – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Мнозина са склонни да подценяват Брюксел като дестинация. Многобройните централи на европейски институции и постоянното му споменаване в новините („От Брюксел спряха субсидиите...“, „Брюксел наложи санкции...“) му създават сериозен и скучноват вид.

Столицата на Белгия обаче ще успее да ви очарова с приказно красивия си център, със стотиците си видове бира, с вкусотиите в ресторантите и уличните будки, с огромните рисувани комикс герои по фасадите на сградите и с непретенциозната си атмосфера.

Вижте кои са някои от основните забележителности в Брюксел, от които да сглобите своя личен пътеводител.

Гран плас (La Grand Place/De Grote Markt – всички имена в Брюксел са на френски и фламандски език) – Най-големият площад в града. Тук е сградата на кметството, построена през 1448 г. в готически стил. Кулата й е висока 96 м. Наблизо е статуята на героя Еверард Т’Серклес (Everhard t' Serclaes). Според легендата, ако потъркате лакътя му, ще имате късмет. През Средновековието къщите не са имали номера, а имена, свързани със статуя на фасадите им. Затова всяка от къщите около площада има име и е представителство на занаятчийска гилдия. На всеки две години на площада през август за няколко дни се подрежда огромен килим от цветя.

Атомиум (Atomium) – Това е огромна метална конструкция с формата на железен атом, построена за изложението през 1958 г., която се превръща в символ на града. Висока е 102 м. В пет от деветте й свързани помежду си метални сфери се помещават научни изложби. Можете да се изкачите с асансьор или по стълбите, за да се насладите на гледка към града. Информация за билети и работно време тук.

Пикаещото момченце/ Манекен Пис (Manneken Pis) – Известна малка статуя, символ на Брюксел, която представлява момче, пишкащо във фонтан под него. Ще забележите, че статуята всеки път е облечена в различни дрехи. Днешната статуя е реплика на оригиналната, която е била открадната през 1817 г. Ако сте в Брюксел, задължително трябва да се снимате пред нея (намира се много близо до Гран плас, на пресечката на улиците Rue de l’Etuve и Rue du Chene). В града има и статуи на пикаещо момиче (Jeanneken Pis) и на пикаещо куче (Chien Pis).

Мини Европа – Да обиколите цяла Европа само за няколко часа. Струва ви се невъзможно? Напълно възможно е в парка Мини Европа. Тук са събрани някои от най-емблематичните забележителности на всяка от страните-членки на ЕС. Тук ще видите мелниците на Дон Кихот, мини Везувий, Биг Бен... и Рилския манастир. Прочетете още за парка Мини Европа.

Кралският дворец (Palais Royal) – Оригиналният кралски дворец е разрушен от пожар през 1731 г. През вековете е възстановен и обновен в цялостния си вид. Днес вътре се помещават офисите на краля и кралицата на Белгия и се провеждат важни срещи. Можете да видите двореца отвътре в ограничен период само през лятото. Най-впечатляваща е тронната зала, построена по времето на крал Леополд II, с 11 полилея и с позлатени тавани.

Базиликата „Светото сърце” (Basilique de Koekelberg/ Basilique du Sacré-Coeur) – Тя е петата по големина в света. Висока е 89 м и има дължина 167 м. Архитектурата й е в стил ар деко. Можете да се изкачите до купола на църквата с асансьор или по многобройните стъпала. Оттук се разкрива невероятна гледка към целия град и околностите му. Базиликата се намира недалеч от центъра на Брюксел. Полезна информация за посещение на базиликата тук.

Белгийският кралски музей за изящни изкуства (Musée Royal des Beaux-Arts) – Изложбите в залите му са разделени по векове. Ще видите картини на Рембранд, Ван Дайк, Рубенс, Юан Де Фландес, баща и син Брюгел и други творци от различни периоди. Информация за работно време и билети тук.

Градският музей – Помещава се в „Къщата на краля” (La Maison du Roi) на Гран плас. Сградата е реставрирана в неоготически стил. Вътре ще видите картини, стенни гоблени и предмети, свързани с историята на Брюксел. Тук се съхраняват и различните одежди на статуята „Пикаещото момче”. Информация за билети и работно време тук.

Европейският парламент (European Parliament) – Тук се провеждат събранията на европейските депутати. Можете да разгледате и отвътре: ще видите заседателната зала и ще разберете за решенията, повлияли на Европа, дори ще срещнете някои от хората, направили тези решения.

Съдебната палата (Palais de Justice) – Тази величествена сграда се извисява в сърцето на града. Тя е била най-голямата в света през 1883 г., когато е била завършена, по-голяма е от катедралата „Свети Петър” в Рим. Куполът й може да се види от всяка точка на Брюксел. И до наши дни в нея се помещава градският съд.

Брюкселският парк (Parc de Bruxelles) – Тук можете да почетете на спокойствие под сянката на огромните дървета и сред аромата на цветята, или да потичате на слънце. В парка ще забележите и много статуи. Разположен е между сградата на парламента и кралския дворец. Възстановена е лятната естрада от 1840 г. и редовно на сцената й се организират концерти.

Катедралата „Сен Мишел и Гудула” (Cathédrale St Michel & St Gudule) – Намира се в центъра на града. Построена е през XIII век в готически стил, като някои части от нея са дори по-стари – от XI век. Ще забележите красивите витражи и големия орган. Света Гудула е покровителка на града и нейните мощи се пазят в църквата.

Кралският музей на армията и на военната история – Танкове, военни хеликоптери, изтребители, автомати, хладни оръжия, макети на бойни кораби и какви ли не още военни артефакти. Тук е представена военната история на Белгия от Средновековието до наши дни. А от терасата в кафенето на музея се разкрива гледка към авиационната колекция. Вход свободен. Информация за работно време тук.

Африканският музей (Koninklijk Museum Voor Midden-Afrika) – Тук ще видите традиционни африкански съдове, маски, музикални инструменти, минерали, снимки и документи, представящи африканската култура. В музея се съхраняват и различни видове препарирани животни, характерни за Африка.

Центърът за комикси (Comic Strip Center) – Тук ще разберете всичко за комиксите – от замисъла и идеите до тяхната реализация и разпространение. Белгия има много известни комикси в цял свят: „Смърфовете”, ”Тинтин”, „Лъки Люк”. Ще видите черно-бели и цветни комикси и снимки, както и различни временни изложби. В центъра има и читалня, където можете да разгледате комикси на различни езици. Из целия град пък по фасадите на сградите ще виждате герои от любими комикси. Научете още за живота на комикс героите в Брюксел.

Музеят на какаото и шоколада (Musée du cacao et du chocolat) – Тук подробно ще се запознаете с историята и производствения процес на шоколад в Белгия, като дори ще опитате от любимото какаово лакомство и ще видите демонстрация на живо как се приготвят бонбони. Изкушаващо, нали? Намира се в пресечка до Гран Плас.

Музеят на бирата Gueuze (Musée Bruxellois de la Gueuze) – Тук всъщност се помещава все още функционираща пивоварна фабрика, в която се произвежда истинска бира Gueuze. Ще бъдете разведени из пивоварната и ще научите за начина на производство на бирата, а накрая ще ви почерпят с малка чаша от напитката. Информация за билети и турове тук.

Църквата „Нотр Дам дьо Саблон” (Eglise Notre Dame du Sablon) – Построена е в готически стил в началото на XV век. Ще бъдете впечатлени от детайлните статуи и красивите 14-метрови витражи, като 7 от тях илюстрират живота на Богородица. А за нейната статуя има легенда, че лекува и сбъдва молитвите.

Ботаническата градина (Jardin Botanique) – Тук има голям стъклен дворец от XIX век, в който преди се е помещавала градината, а днес в него се изнасят концерти и изложби. Разходете се сред цветни алеи, зеленина и ромолящи фонтани, или просто седнете на някоя от пейките, заобиколени от огромните небостъргачи на града.

Музеят „Виктор Хорта” (Victor Horta Museum) – Ако обичате уникалната и различна архитектура, това е вашето място. Виктор Хорта е бащата на архитектурния стил и дизайн ар нуво. Неговият дом и студио днес са превърнати в музей. Тук всичко е проектирано от него в невероятни форми и цветове. Информация за билети и работно време тук.

Кралските галерии Св. Хуберт (Galeries Royales Saint-Hubert) – Това не е място за картини, а за пазруване. Предполага се, че те са най-старите в Европа – построени са през 1846 г. и са най-дълги - 213 м. Разделени са на три безистена. Отдайте се на пазаруване на закрито. Тук има модни бутици, магазини за стъкло и порцелан, скъпи мебели и декорация, магазини за чай, шоколад и бонбони, за играчки, много кафенета и ресторанти. Полезна информация тук.

Японската кула – Кътче от Азия в Брюксел! Във високата червена кула има различни временни изложби, посветени на Япония. А в красивата градина около кулата ще видите много японски растения. Тук е и китайският дървен павилион. Вътре има огромна колекция от китайски порцелан, както и традиционни произведения на изкуството. Информация за работно време и адрес тук.

Миди с пържени картофи (Moules frites) – Белгийците смятат, че това е тяхно национално ястие и щом сте в Брюксел, опитайте поне една порция. Мидите се варят в бяло вино с масло, а навсякъде има заведения за бързо хранене, където се пържат картофки и се поднасят с различни сосове. Тези места се наричат фриткот (frietkot) на фламандски или фритюр (friture) на френски. Добър апетит!

Шоколадови морски дарове – Спокойно, не става въпрос за скариди или миди, потопени в шоколад. А за типични белгийски шоколадови бонбони (пралини), най-често от бял и черен шоколад, във формата на най-различни морски създания.

Плодова бира – Нарича се крик (kriek) и има много разновидности: от череши, от боровинки, от праскови, от малини и от какви ли не плодове още. На вкус е сладникава и няма традиционния горчив вкус за бира. Освен това, разбира се, тук има още десетки видове белгийска бира, която заслужава вашето специално внимание. Ще ви трябва поне седмица, за да опитате всички разновидности. Прочетете и нашия Кулинарен гид за Брюксел.

Пазарът дю Mиди (Le marché du Midi) – Това е най-големият пазар в Европа. Той се подрежда всяка неделна сутрин и се намира близо до гара Миди, откъдето идва и името му. Оттук можете да си купите пресни плодове и зеленчуци от производители, както и оригинални храни от различни региони. Пазарът е специализиран в автентичните средиземноморски и южноафрикански храни, ще намерите подправки, сирена, месо, чай, мед. Много цветове, глъчка, вкусни и разнообразни стоки.

Нощен живот – Хаус, латино, ретро, джаз - Брюксел ще удовлетвори всеки музикален вкус. В централната част на града – на Гран Плас и околните улици ще намерите както традиционни заведения, където да хапнете или да пиете бира, така и модерни дискотеки и барове, а районът на Ило Сакр (Ilot Sacre) е известен с разнообразието си от гурме ресторанти и клубове с различни стилове музика. В района на Саблон има повече луксозни заведения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин