Будапеща: Парламентът с 20 км стълбища - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Будапеща: Парламентът с 20 км стълбища
Будапеща: Парламентът с 20 км стълбища

Един от символите на унгарската столица, най-голямата сграда в Унгария и вторият най-голям парламент в Европа след този в Румъния - това е сградата на унгарския парламент.

Неоготическата сграда, построена между 1884 и 1904 г., се състои от 691 помещения, дълга е 268 м, широка е 118 м, а куполът й е с впечатляващата височина от 96 м. Това не е случайно – през 1896 г. се навършват хиляда години от идването на маджарските племена по тези земи и заради това числото 96 играе важна роля в унгарската архитектура. Общата дължина на стълбищата в сградата е около 20 км.

Парламентът има 365 кули - по една за всеки ден от годината, и е строен по модел на този в Лондон.

Сградата се намира между мостовете Маргит и Ланцхид, на площада Лайош Кошут, и се простира по брега на Дунав, като така изпълнява две исторически условия: от една страна, парламентът трябвало да е в противовес на кралския замък, а от друга, е трябвало да подчертае значението на река Дунав за града. Входът е откъм площада, отворен е и за посещения за туристи.

В конгресната зала може да се види картината на най-големия за времето си унгарски художник Михай Мункачи, която представя завладяването на земите, на които унгарците живеят сега. Картини на Карой Лотц и скулптури на Дьорд Киш украсяват стените на външното стълбище. По външната и вътрешните стени има общо 242 скулптури.

В сградата на парламента могат да се видят и унгарските кралски регалии. От 2000 г. кралската ябълка, мечът, скиптърът и короната на Ищван са изложени за всички.

Сградата на парламента е изградена от много мек варовик, който се руши лесно, и заради това по нея почти постоянно се извършват ремонтни дейности.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин