Будисткият манастир, до който се стига само по пътеки - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Будисткият манастир, до който се стига само по пътеки
Автор: Peika.bg
Будисткият манастир, до който се стига само по пътеки

Манастирът Такстанг Палфуг, по-известен като Паро Тактсанг, е будистки храмов комплекс, намиращ се в горната част на долината Паро, Бутан.

Той се придържа към скала, на 3120 метра над морското равнище и е една от най-известните туристически дестинации в страната и истинска културната икона.

Посещението на манастира Паро Тактсанг е незабравимо преживяване благодарение на уникалното му местоположение и гледката към околните величествени планини и зелени долини. Основната негова особеност е изолираното му местонахождение - и до днес до храма може да се стигне единствено по три планински пътечки. Първата пътека преминава през борова гора и е украсена с амулети, предпазващи от зли сили, както и с такива носещи положителна енергия, жизненост и добър късмет. Другите две минават през "Платото на 100 000 феи".

Архитектурният облик на комплекса е оформент според будистките традиции и съдържа в себе си няколко основни храма и няколко жилища - бели сгради със златни покриви. Всички те са свързани със сълбища, издълбани в скалата. Почти всички сгради на Паро Тактсанг разполагат с балкони с невероятен изглед към околността. Интериорът на храма също е впечатлявщ - в него може да намерите голяма статуя на тигър, който е символът на Паро Тактсанг. Според легендата за основаването на манастира именно тигрица избрала мястото му, донасяйки основателя му Падмармамбава.

Интересно е да отбележим, че в манастира има осем пещери - до четири от тях достъпът е сравнително лесен. Любопитен е и фактът, че в продължение на три години монасите трябва да живет и медитират в тези пещери.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин