Буена Виста Сошъл Клуб в ритъма на Хавана - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Буена Виста Сошъл Клуб в ритъма на Хавана
Автор: Иванка Могилска

Ако ще пътувате за Хавана, не взимайте много багаж. Искате ли да станете наистина част от града, достатъчно е да тръгнете с весело сърце, готови за песни и танци. Защото сърцето на Хавана се лекува и празнува точно така – с песни и танци.

Важно ви е да посетите местата, на които е сниман филмът „Буена Виста Сошъл Клуб”? Не се тревожете за това. Тяхната музика все още е навсякъде, сградите в старата част на града все така се рушат, влюбените двойки се крият нощем между скалите покрай улица „Малекон”, а морето ви примамва да влезете още малко навътре.

Основната част от филма е снимана в стара Хавана: Пласа Виейя, Пласа де Армас, Пласа де ла Катедрал, Пласа де Сан Франциско, парк Сентрал. Разходете се по тях, тананикайки си: "Dos gardenias para ti"...

Сградите около някои от площадите вече са реставрирани. Други изглеждат призрачни и ви примамват да разкриете някоя от многобройните тайни, които крият.

Площад Пласа де Армас е построен през 1700 г. Фонтанът с лъвовете на Пласа де Сан Франсиско е създаден от италианския скулптор Галини през 1836 г. Не се задържайте много пред историческите забележителности. Те са само малка част от истинската Хавана. Следвайте музиката: "Usted por enamorado tan viejo y con poco brillo"...

От старата част на Хавана тя ще ви изведе на „Малекон” – най-дългата пешеходна улица в града. Тук ще ви предложат прясна риба, пури, хлапетата ще ви поискат стотинки, някоя красавица ще ви се усмихне, а вие няма да знаете накъде да гледате – дали към запуснатите къщи от едната стана на улицата или към морето, което се опитва да стигне със солените си пръсти до вас. 

Спомняте си, че във филма имаше кадри, снимани във фабрика за пури. Това е най-старата фабрика в Хавана – Патрагас. Отворена е за посещения, затова непременно отидете. Никога няма да забравите този час или час и половина, прекаран вътре, а и може да сдобиете с хавански пури. Обикновено работниците имат право на 3 безплатни пури дневно, които предпочитат да продадат на туристите вместо да изпушат.

Какво още трябва непременно да се види? Танцьорите! Не е нужно да ходите на някое специално място. През почивните дни на всеки малък площад, ще видите групички от танцуващи хора. Можете само да гледате, но аз ви съветвам да се присъедините. Как ли? Просто се усмихнете и следвайте ритъма. В Хавана най-бързият начин да се сприятелите с хората е като танцувате с тях.

Истинският бар „Буена Виста Сошъл Клуб” – любимо място за разпивка на Хемингуей – се намирал на улица „Кайе”. За съжаление той отдавна не съществува, но защо да не хвърлите един поглед на сградата, в която се е помещавал. 

За Хавана думите никога не стигат, защото там радостта, тъгата, работата и празника са музика. Затова ви предлагам да си пуснете диск на „Буена Виста Сошъл Клуб” и да видите коя е най-добрата екскурзия до Куба

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Kremena Peteva , 11.06.2013 | 10:22
хубави песни , много приятно зареждащи емоционално
Denica Mileva , 07.06.2013 | 09:33
много хубава музика , гледала съм невероятни танци на такава музика
Абонирайте се за нашия бюлетин