Чак когато заживеете в САЩ, ще повярвате, че... - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чак когато заживеете в САЩ, ще повярвате, че...
Автор: Таня Стоилкова
Чак когато заживеете в САЩ, ще повярвате, че...

За САЩ се носят фантастични и нефантастични легенди. Главите на чужденците са пълни с какви ли не представи, стереотипи и клишета за страната на неограничените възможности. Има неща, които са верни, и такива, които са напълно погрешни. Хора от цял свят, заживели в Съединените щатите по една или друга причина, споделят какво ги изумява и учудва. Потребителите на сайта Quora споделят няколко факта, на които едва ли ще повярвате преди да заживеете там.


1. Начинът, по който са образувани цените, сякаш няма видим икономически смисъл.

Например в един типичен магазин:

- 1 кен с газирана напитка струва $1;

- 12 кена с тази напитка струват $3;

- 1 кутийка сладолед струва $3;

- 12 кутийки от същия сладолед струва $7

Американците са насърчавани да купуват в големи количества, а това води до много отпадъци.

2. Политиката за връщане на почти всичко

Едва ли някой ще повярва, докато не го види със собствените си очи, че е възможно да си купите почти всичко (включително и храна) и да го върнете в рамките на 90 дни. Ще получите пълно възстановяване, дори и ако не разполагате с конкретна причина за връщане. Повечето магазини имат категория “Разкаянието на купувача”, което си е достатъчна причина за връщане на продукта.

3. Огромно разнообразие от продукти за бързо хранене

В един типичен супермаркет има около сто разновидности на замразени пици, петдесет марки на мюсли и т.н. Различните продукти са налични дори и в малките магазинчета, бензиностанциите, удобни и достъпни навсякъде.

4. Газираните напитки са по-евтини от водата

По принцип няма голям смисъл в това газирана и ароматизирана вода да е по-евтина от обикновена вода, но това си е точно така.

5. Спирки за отдих по магистралите

Факт е, че през няколко мили на щатските магистрали има отбивки за почивка с пълно обслужване, удобства, прилични ресторанти и големи супермаркети.

6. Разликата в цените на плодове и зеленчуци, и бързото хранене

- пакет с грозде струва $6

- кутия с ягоди струва $5, докато:

- Мак Чикън струва $1

- Биг Мак - $1

7. Фонтаните от газирани напитки

В големите вериги заведения за бързо хранене ще получите една празна чаша, когато си поръчате сода например. Оттам на сетне имате свободата да си пълните чашата, колкото пъти ви се иска. Другото, което прави впечатление, е голямото разнообразие от видове газирани напитки, които се крият в пълнителите на непресъхващата машина.

8. Размер на опаковките

В по-голямата част от държавите голяма опаковка чипс се състои от около 100-200 г. В щатските магазини обаче може да намерите огромни пакети (граничещи с чувал), които сте виждали предимно на забавни снимки или в комедии. Същото е и с кафето.

9. Американският флаг е навсякъде

За хора, които идват от страни със строги правила, това е наистина впечатляващо. Американското знаме гордо се вее над училища, сгради и къщи. Но също така е любим принт за дрехи, аксесоари, бельо, бански и каквото още се сетите.

10. Пре-комерсиализация на празници и фестивали

Комерсиализирането на празници го има навсякъде по света, но американците са достигнали едно съвсем друго ниво. Черен Петък, Кибер Понеделник и други подобни са се превърнали в истински празници. Почти целогодишната продажба на предмети за Коледа, Хелоуин, Великден и т.н. допълва популяризирането на всички събития.

11. Почти безкласово общество

Повечето американци имат приблизително еднакъв стандарт на живот. Всеки има достъп до достатъчно храна, всеки пазарува в едни и същи супермаркети, магазини, търговски центрове и т.н. Водопроводчици, строителни работници, портиери шофират собствена прилична кола, което е трудно да се види в някои други държави.

Може да се каже, че това до голяма степен се дължи на факта, че получаването на кредит в тази страна е изключително лесно. В повечето случаи всеки може да купи всичко, с изключение на Мазерати, примерно. В резултат на това материалните притежания не са символ на общественото положение. По-скоро този символ са работата и образованието.

12. Семейни отношения

Често в съзнанието на чужденците американците са самостоятелни, независими личности, почти вълци-единаци, които виждат роднините си няколко пъти годишно. Може би ще се изненадате като видите, че това клише от филмите не е съвсем вярно. И родителите не изритват децата си, след като завършат гимназия. Топли семейни отношения има сред много американски семейства.  

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин