Чекотинският манастир – среща със забравената тишина - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чекотинският манастир – среща със забравената тишина
Автор: Мария Ангелова

Няколко пъти започвах и изтривах разказа си за Чекотинския манастир. Ако живеехме преди 30 години, вече щеше да има 20 листа от пишещата машина в кошчето. Може би причината да е толкова трудно да разкажеш за това място се крие в това, че то те кани да го преживееш по собствен, изключително личен начин.


Чекотинският манастир "Свети Архангел Михаил" никак не отговаря на това, което бихте очаквали от един манастир от 12-и век. Всъщност, с каквито и очаквания да дойдете, все ще останете изненадани. От изрисуваните външни стени през почти нереалната тишина до монаха поляк.

Подобно на повечето манастири в България, и Чекотинският е унищожаван и издиган наново на няколко пъти, като за последно това се случва през 1990 г. Тогава цялата му жилищна част изгаря до основи и единственото, което оцелява, е старата църква от времето на Второто българско царство. С други думи, всичко, което виждате, е ново. Някои от частите са завършени буквално преди месеци. Дървени парапети, бели стени и цветни рисунки – отвън манастирът е като излязъл от илюстрована книжка.

Макар че днес Чекотинският манастир не е сред най-популярните манастири, в миналото е имал важна роля. Легендата разказва, че в изграждането му е участвал цар Иван Шишман, а векове по-късно в него е служил Софроний Врачански. Някои от монасите са се познавали с Васил Левски и са участвали в организираната от него революционна дейност. 

Тези и други истории можете да чуете от брат Михаил, който се грижи за манастира заедно с един полски монах и един послушник. Брат Михаил ще отговори на въпросите ви и ще ви каже няколко добри думи. "Злото винаги ще съществува, важно е ние да правим добро", ни каза. Не са нужни много думи, за да кажеш нещо мъдро или просто да накараш хората да се замислят.

В 5 часа следобед започва литургията. Дори и по принцип да не ходите на литургия, останете за тази. Не се случва често да чуете свещеник поляк да служи в българска православна църква. Полша е известна като най-ревностната католическа държава, а по неведоми пътища този православен полски монах е стигнал до един манастир на 15 км от Правец. Това е почти все едно да срещнете китайски православен монах.

Това, което се чува най-ясно тук обаче, е тишината. Истинската, забравена тишина, която ви предразполага да чуете мислите си. И да не сте от най-силно вярващите, разходете се до аязмото, влезте в старата църква на повече от 800 години, поседнете на пейка и просто оставете съзнанието си свободно за няколко минути. Това няма как да не ви накара да се почувствате добре.

Полезна информация и маршрути: В манастира има стаи, в които може да се отседне. Намира се на 80 км от София. Шофирайте по автомагистрала „Хемус“ и отбийте при табелата за Правец. Оттам има табели, които ще ви отведат до манастира. 

Има екопътека, която свързва Чекотинския манастир и крепостта Боженишка Урвич. На 15 км се намира град Правец, където можете да посетите къщата на Тодор Живков и историческия музей.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин