Червената църква до Перущица - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Червената църква до Перущица

Когато кажем „църква“ и „Перущица“, обикновено се сещаме за трагичните събития около Априлското въстание. На по-малко от километър от града обаче има една друга църква, много по-стара и заслужаваща не по-малко внимание. Червената църква се нарича от местните хора така заради римските червени тухли и розовия хоросан, използвани за градежа й (има данни, че се е наричала „Света Богородица“). Тя се издига тук от вероятно повече от 1500 години - само като я погледнете, можете мислено да се пренесете в римски времена, далеч преди християнството да стане официална религия в България.

Размерите на Червената църква са внушителни - 32 на 26 м. Основната постройка е с форма на четирилистник, покрит с купол. Куполът е бил с диаметър 8 м се е издигал на височина около 27 м. Църквата е била с богата украса от мозайки, мраморни плочи и изящни стенописи. На север от сградата е имало басейн, облицован с розов мрамор, който е служел първоначално като терма, а по-късно в него са се извършвали кръщенията на новите християни.

Днес от някога величествената сграда са запазени отделни стени и части от купола, включително и части от фрески. ЮНЕСКО причислява фреските в храма към образците на раннохристиянската живопис, подобно на тези от базиликата в гр. Равена (Италия), църквата „Св. Димитър” в Солун и църквата „Св. София” в Цариград.

Скоро църквата се сдоби с художествено осветление с 14 прожектора и 107 лампи, за да се забелязва дори и нощем.

Полезна информация: Църквата се намира на около километър от Перущица и на 20 км от Пловдив. Доскоро до църквата нямаше асфалтиран път и табели. Вече има паркинг на около 700 метра от храма. Има и посетителски център, който се очаква скоро да започне да функционира.

 

Тази статия ви беше полезна? Последвайте ни и във фейсбук, за да не пропуснете нито едно пътешествие с Peika.bg!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин