Червено море в 15 факта - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Червено море в 15 факта
Автор: Peika.bg
Червено море в 15 факта
Снимка: Unsplash

Представете си огромно водно пространство, блещукащо на слънчевите лъчи, дом на редица завладяващи морски обитатели. От величествени китове и делфини, плуващи заедно с оживени стада риби, до цветни коралови рифове, които образуват сложни архитектури под повърхността – тези същества са може би едни от най-вдъхващите страхопочитание неща в океаните на нашия свят.

Червено море е една такава водна страна на чудесата, предоставяща на обитателите си уникално местообитание, различно от всяко друго на Земята. В продължение на хиляди години е било почитано заради своите рядкости и богатства – както биологични, така и геоложки – но какво друго знаем за това мистериозно чудо?

Събрали сме 15 факта за Червено море, които ще разкрият колко забележителна е наистина тази екосистема!

Произход на името 

Чудили ли сте се защо Червено море се нарича така? Смята се, че името му идва от червените цианобактерии, наречени Trichodesmium erythraeum, които понякога се появяват на повърхността на водата, придавайки ѝ червеникаво-кафяв цвят.

Географско местоположение

Червено море е вход на морската вода на Индийския океан, сгушен между Африка и Азия. На запад граничи с Египет, Судан, Еритрея и Джибути, а на изток със Саудитска Арабия и Йемен.

Червено море в 15 факта
Снимка: Unsplash

Размер и дълбочина

Червено море заема площ от около 438 000 квадратни километра и е дълго близо 2250 километра. Освен това е едно от най-дълбоките морета в света с максимална дълбочина от 2211 метра.

Връзка с други водни басейни

Червено море е свързано със Средиземно море чрез създадения от човека Суецки канал на север и с Индийския океан чрез пролива Баб ел Мандеб и Аденския залив на юг.

Образуване на Червено море

Червено море е резултат от геоложки феномен, наречен континентален рифтинг, започнал преди близо 40 милиона години. Това е един от най-младите океани на Земята и продължава да се разширява всяка година. 

Нива на соленост

Червено море е известно с високите си нива на соленост, които се дължат на голямо изпарение, много малко валежи, практически липса на речен приток и изолация от останалата част на Индийския океан.

Живи коралови рифове

Червено море е дом на над 200 вида твърди и меки корали, образувайки една от най-разнообразните и спиращи дъха красиви екосистеми на коралови рифове в света. Тези рифове служат като местообитания за безброй видове морски живот.

Богат морски живот

Освен забележителните си коралови рифове, Червено море е дом на над 1000 вида безгръбначни. Това е и местообитание за застрашени и редки видове като дюгонг и зелена морска костенурка.

Червено море в 15 факта
Снимка: Unsplash

Популярна дестинация за гмуркане

Благодарение на своите чисти води, оживени рифове и разнообразен морски живот, Червено море е любима дестинация за гмуркачи от целия свят. Някои популярни места за гмуркане са Ras Mohammed, Братските острови и Elphinstone Reef в Египет. 

Историческо значение

Червено море заема важно място в историята, особено в древните египетски, гръцки и римски времена. Това е бил ключов търговски път за подправки и стоки между Средиземно море и Индийския океан.

Червено море в религията

Червено море има дълбоко религиозно значение, особено в християнските и еврейските традиции. Споменато е в библейската история за Изход като водното тяло, което Моисей разделил, за да освободи израилтяните от преследващата ги египетска армия.

Икономическо значение

Червено море е жизненоважен търговски корабен маршрут, свързващ страните от Изтока и Запада. По-специално Суецкият канал е един от най-силно използваните морски пътища в света.

Заплахи за Червено море

Подобно на много други морски среди, Червено море е изправено пред заплахи от прекомерен риболов, изменение на климата и замърсяване. Полагат се усилия за запазване и защита на неговата уникална и ценна екосистема.

Червено море в 15 факта
Снимка: Unsplash

Подводните „Hot Brines“ на Червено море

Червено море е известно със своите „Hot Brines“, подводни езера, които са значително по-солени и топли от околната морска вода. Тези басейни, открити на дъното на морето, са богати на минерали.

Бъдещето на Червено море

Научните изследвания продължават, за да разберат по-добре уникалните свойства на Червено море и как те могат да бъдат използвани в полза на човечеството. Високата соленост на морето и високите температури, например, го правят ценно място за изучаване на изменението на климата и неговото въздействие върху морския живот.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин