Честит 850-и рожден ден, Нотр Дам! - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Честит 850-и рожден ден, Нотр Дам!
Честит 850-и рожден ден, Нотр Дам!

Анжелик-Франсоаз, Антоанет-Шарлот, Иасент-Жан и Дениз-Давид бяха тържествено хвърлени от кулите на парижката катедрала Нотр Дам и настъпи краят им.

За щастие, това не са парижки девойки, а имената на четирите камбани от 19-и век, които през март 2013 г. бяха заменени с нови по случай 850-я рожден ден на катедралата.

Свалените камбани до скоро дразнеха ухото на специалистите с фалшивите си тонове – те са всъщност евтини заместители, монтирани след като оригиналите са претопени в оръдия по време на Френската революция.

Осем нови камбани пресъздават по-точно звъна на оригиналите – същите, които Квазимодо на Виктор Юго трябва да е бил, пише Би Би Си.

Най-известната сред камбаните обаче – 13-тонната Емануел в южната кула, си остава на мястото. Тя оцелява по време на Френската революция и е оповестила редица важни събития в историята на Франция, като коронясването на крале и освобождението на Париж по време на Втората световна война.

И ако много посетители се качват до кулите за панорамна гледка отвисоко и близка среща с причудливите гаргойли (гротескните скулптури на животни и хора), някои са стигали много по-далеч. Като екстравагантния артист Филип Пти, който на 21 години влиза с взлом в катедралата в ранните зори на юнски ден през 1971 г. След което опъва въже между двете кули и се разхожда по него. Същият Филип става световноизвестен, когато през 1974 г. минава по въже между двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк.

Друга любопитна подробност е обезглавената статуя на входа на Нотр Дам. Това е Сен Дени - покровителят на Париж, който е обезглавен от езичници през III век. Книгите разказват, че за изненада на всички Сен Дени взел главата си под мишница и изминал 10 километра пеш, проповядвайки. През XV век се разразил спор около светеца относно това кой притежава главата му. От катедралата Нотр Дам твърдели, че имат горната част на черепа му, докато близкото Абатство Сен Дени обявило, че притежава цялата глава (и тялото му). 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин