Честване на 3 март - къде и какво? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Честване на 3 март - къде и какво?
Автор: Peika.bg
Честване на 3 март - къде и какво?
Снимка: Иван Иванов

Нека да си припомним за великите български и руски воини, които защитиха свободата на България и дадоха живота си, за да сме свободни.

Нека никога не ги забравяме!

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва и от век на век!

("Опълченците на Шипка") Иван Вазов

Няма по-гордо и по-величествено място в България от връх Шипка. Могъщият му дух изпълва сърцето на онзи, що го посети, в мига, в който изкачи и последното от 890-те стъпала до върха. Земята му е пропита с героична история, а спомена за Шипченската епопея отеква дори след шепота на това име. Несъзнателно, но съвсем в реда на нещата, човек снижава глас ако ще да изрече нещо, а главата му сякаш натежава и остава приведена в поклон към отдалите живота си за свободата на отечеството. Защото една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската освободителна война се води на това късче българска земя. А паметникът, който я увековечава е една от най-големите забележителности в България.

На 21 август 1877 г. пред ген. Николай Георгиевич Столетов и неговата армия стои голямото предизвикателство да удържат турските набези. Тогава българо-руската армия наброява около 7500 души. Това са няколко пъти по-малко от силите, с които разполага врага. Войската на Сюлейман паша е от 27 000 души и резерв от още 10 000. Нейната цел е достигане до Северна България, където да се присъедини към турците от Североизточните части, които трябва да предоставят помощ на обсадения в Плевен Осман Паша.

Настъплението на турците започва и малко по малко обръчът около Шипка се стяга. На третия ден от боевете нещата за окупаторите не изглеждат никак добре. Боеприпасите са на привършване и моралът на воюващите постепенно пада от неблагоприятното развитие на нещата. Следобед Сюлейман паша хвърля всичките си сили в опит окончателно да завземе прохода. В този критичен момент изглежда, че отбраната ще падне, но точно навреме пристига първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки от Габрово. То отново възвръща изгубените сили на защитниците и устремът на турците е забавен. Развоят на битката се обръща, когато привечер пристига и останалата част от батальона и с нейна помощ неприятелят е отблъснат. Набезите на Сюлеймановите войски продължава и през следващите три дни, но напразно. Проходът е под контрола на руската армия и пред нападателите не остава нищо, освен да отстъпят.

През есента и след това зимата, отбраната на прохода продължава. Не са така големи атаките, но не са и безобидни. Смелите българи и руснаци бранят прохода независимо от студа и снежните виелици. Мнозина не издържат на тези условия, а други падат убити от вражески куршуми, но въпреки всичко Шипка се превръща в непристъпна крепост.

Плевен пада на 10 декември 1877 г. Тогава руските войски се отправят насам. Въпреки лютата зима и невероятно тежките условия, те преминават Балкана. На 9 януари в Шейново те пленяват турската армия предвождана от Вейсел паша. Това слага края на Шипченската епопея, но въпреки това скръбта е голяма. 11 000 души са намерили смъртта си в сражения, а 9000 са измръзнали и заболели по време на есенно-зимната защита.

Днес околността е превърната в открит музей, който обхваща 26 паметника. Най-големият от тях се извисява величествено над останалите. Паметникът на свободата е построен с дарения от цялата страна и е официално открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м и наподобява крепостна отбранителна кула. Централния му вход пази огромен бронзов лъв – символ на българската държава. От другите три страни са изписани Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета по време на отбраната на прохода.

Във вътрешната част на монумента е изложена музейна сбирка, която ни връща в годините на Освобождението. На приземния етаж, върху четири лежащи каменни лъва е поставен мраморен саркофаг, в който се съхраняват костите на 317 защитници. На пост пред него са поставени статуите на един български и един руски войник. На горните етажи са изложени множество спомени от трагичните боеве – оръжия и униформи, принадлежали на герои от това време, техни медал и лични вещи, снимки, документи и други материали, свързани с Шипченската епопея. Тук се съхранява и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. Накрая посетителите достигат до площадката на върха на кулата, откъдето се разкрива невероятна гледка във всички посоки.

Връх Шипка е емблематичен за българската история и по този повод, на 3 март, най-големите тържества по време на честванията на българското освобождение се провеждат именно там. Освен тогава, голям събор се организира и през месец август по случай годишнината от епичните битки.

Това е една от задължителните за посещение забележителности. Той е обявен за един от 100-те национални туристически обекта.

Източник на текста

Шипка

С „Национален мегдан общобългарски“ и засаждането на 144 дръвчета -  толкова, колкото години са изминали от Освобождението, ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март в град Шипка.

Специален гост на мегдана ще бъде народната певица Димана Боянова.

По традиция празничният ден ще започне с тържествена Света литургия и камбанен звън в храм-паметника „Рождество Христово“.

На концерта за 3 март ще бъдат обявени  победителите в първия национален конкурс  „С България в сърцето ми“ за стихотворение, песен и танц. В първото издание на конкурса за художествено слово, песен и  танц над 200 индивидуали участници и групи от детски градини и школи към читалища са изявили желание за участие и са изпратили клипове с изпълненията си. Ще бъдат връчени отличия в трите направления в две възрастови групи  - до 8 и до 13 години, за първо, второ и трето място и поощрителни награди.

Казанлък

Честванията за Деня на Освобождението на България в община Казанлък ще започнат вечерта на 2 март, когато в 17:30 ч. пред сградата на Общината ще се състои официална церемония по издигане на националния флаг.

В 18:00 на площад „Севтополис“ по случай  3-ти март ще се проведе тържествена заря проверка с участието на военния духов оркестър и представителни роти на 61 Стрямска механизирана бригада.

Утрото на самия 3 март ще започне с Благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан в 10:00 ч. в Храм-паметник „Рождество Христово“, град Шипка.

От 11:30 часа на площадката под връх Шипка ще се проведе тържественото честване на 144 години от Освобождението, след което ще се състои поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свободата.

Автобусите към връх Шипка на 3 март за желаещи жители и гости на града ще тръгват от град Казанлък от 07:00 часа до 09:00 часа пред хотел „Казанлък“.

В 12:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на свободата. Входът за Паметника на Свободата на връх Шипка през целия ден ще бъде свободен. Организирането на честванията се прави на ротационен принцип от Казанлък и Габрово.

София

От 11:00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България.

От 12:00 ч. пред сградата на администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул.

Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18:30 часа на пл. "Народно събрание".

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове (КПП), организирани на ул. „Раковски“ и „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“, съобщиха от НСО.

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) на пл. „Народно събрание“ достъп ще бъде осигурен през три контролно-пропускателни пункта – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и през един КПП на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Столична община район "Банкя" и Регионална занаятчийска камара - София ще отбележат Националният празник 3 март с цветна алея на занаятите.

Събитието ще се проведе в популярната за формата локация - пешеходната зона до парк "Ротонда".

От 10:00 до 18:00 часа майстори на народни художествени занаяти ще представят своята продукция като посетителите ще могат да се насладят на разнообразие от български сувенири, темтично свързани с Денят на българското освобождение.

Гоститите на Банкя ще могат да се докоснат до фино бродирани ризи, майсторски дървени играчки и предмети за бита, гравирани сувенири, икони, накити от художествено обработено стъкло, звънци и рисувани съдове.

Майстор от Троян ще подготви за посетителите своята шекерджийница, богата на вкусни изделия от захарен сироп.

Пловдив

Програмата в Пловдив започва в с молебен за мир в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай в 11.00 часа.  Военният ритуал пред паметника на цар Александър II на Бунарджика започва в 12.00 ч.. Панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на Опълченците на Централни гробища е в 13.30ч.,

Официалното слово ще бъде произнесено от проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив, водещ ще е Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя в 12:00 часа ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18:30 ч. ще се състои тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Строят ще бъде приет от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

Пловдивските музеи очакват пловдивчани на Националния празник – 3 март.

На празничния 3 март 2022 година Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с експозиция „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов” 1, която включва културни ценности, свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878), както и с експозиция „Съединение на България от 1885 година“ на пл. Съединение 1. Експозициите ще приемат посетители между 9:00 и 17:00 часа със СВОБОДЕН ВХОД, съобщават от музея.

Очакват се пловдивчани и гости на града в обектите: Епископска базилика на Филипопол  бул. „Княгиня Мария Луиза “№ 2, Малка базилика на Филипопол, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 31А, Античен театър, ул. „Цар Ивайло“ №2А, Римски стадион, пл. Римски стадион, Римски стадион източен сектор: ул. „Княз Александър I“ 11, Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ № 57, Къща „Хиндлиян“, ул. „Артин Гидиков“ № 4, 4А, Галерия „Златю Бояджиев“, ул. „Съборна“ № 18, Музейна аптека „Хипократ“, ул. „Съборна“ № 16,  Къща Стамболян /галерия „Димитър Киров“/, ул. „Кирил Нектариев“ № 15, Къща „Недкович“, ул. „Цанко Лавренов“ № 3, Къща „Клианти“, ул. „Тодор Самодумов“ № 3А. Подробна информация за работното време на обектите следете на www.oldplovdiv.bg и на Plovdiv Old town /official/.

Плевен

Панорамата "Плевенска епопея 1877 г." ще работи със свободен вход на националния празник на България - 3 март.

Освен Панорамата и всички други музейни обекти на РВИМ ще приемат посетители без билети. 

От Регионалния исторически музей в Плевен също обявиха, че на празничния 3 март ще работят със свободен вход.

Залите на културния институт ще бъдат отворени от 9:00 до 17:30 часа. 

Освен това параклисът-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в Плевен ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник вечерта на 3 март. Един от символите на града ще бъде огрян в бяла, зелена и червена светлини от 18:30 до 20:30 часа. 

Сливен

Сливен ще чества 144 години от Освобождението на България със спектакъл, церемония и лекоатлетическа щафета, съобщиха от общинския пресцентър.

На 2 март 2022 г. от 18:00 ч. в голямата зала на Драматичния театър „Стефан Киров“ ще се състои музикално-поетичният спектакъл „Възрожденски разкази“ на Ансамбъл „Чинари“.

Спектакълът пресъздава възрожденския дух и борбата за независимост на всички българи. Изграден е по стихове на Христо Ботев. Асен Павлов е хореограф, сценарист и режисьор. Освен Ансамбъл „Чинари“, в спектакъла ще вземат участие и формациите „Булгарина“, „Чинари Дръмс“ и „Българи“. Входът ще бъде с безплатни пропуски, които могат да бъдат получени на касата на Драматичния театър „Стефан Киров“.

На 3 март от 11:00 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ ще се проведе официална церемония по издигане на националното знаме на Република България, благодарствена молитва за здраве и добруване на българския народ. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Церемонията се организира в партньорство с Центъра за подготовка на специалисти и Сливенската митрополия.

От 12:00 ч. ще се проведе 57-ото издание на лекоатлетическа щафета „Освободител“, чийто старт и финал е пред сградата на Съдебната палата.

В 20:00 ч. от Хамам баир ще има празнични фойерверки. 

Хасково

С шествие от сградата на общината до централния площад "Свобода" в Хасково ще бъде отбелязан националният празник 3 март. Тържественото честване на 144 години от Освобождението на България от османско владичество ще започне с ритуал по издигане на националното знаме.

В церемонията ще участват военнослужещи от военно формирование 52 740 - Хасково, Духов оркестър - Хасково и мажоретен състав при "Младежки център" - Хасково.

Веднага след ритуала по издигане на националното знаме пред сградата на община Хасково шествие, водено от Духов оркестър - Хасково, мажоретен състав и военнослужещи ще се отправи към площад "Свобода".

Там пред паметника на Незнайния войн ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България. 

Празничният 3 март в Хасково ще продължи с изпълнения на Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов и танцов ансамбъл "Южняче" с ръководител Галина Щерева. 

Видин

Община Видин обяви, че ще отбележи Националния празник на България - 3 март, с градски тур-обиколка по историческите места.

Инициативата е под надслов „Видин и Освобождението“ и е подарък от Общината за празника към гражданите и гостите на дунавския град. Градският тур ще се води от историка Калин Виденов от Регионалния исторически музей – Видин, който ще разкаже интересни факти за града и освобождението му. 

Обиколката ще премине по следния маршрут: Стамбол капия, музей "Конака", парк "Рова", Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу, Турската поща, църквата "Свети Панталеймон", музей "Кръстатата казарма", църквата "Света Петка", Синагогата, Епиграфският музей и ще завърши в средновековната крепост "Баба Вида".

Гражданите и посетителите на Видин могат да заявят участието си в туристическия тур на тел.: 094/609 418; 094/609 493, или на имейл prvidinmunicipality@gmail.com, уточняват от община Видин.

Началният час на туристическата обиколка на историческите обекти във Видин е 10:30 ч. на 3 март от Стамбол капия.

Търговище

За 3 март Регионалният исторически музей в Търговище ще подарява националното знаме на посетителите си. Културната институция ще работи със свободен вход на националния празник, съобщиха от ръководството й.

В празничния ден музеят ще работи  от 9:30 до 13:00 часа. Отворено за посещение ще бъде Славейковото училище с постоянната експозиция „Възрожденска класна стая" и няколко изложби.

Дошлите в музея ще могат да разгледат експозицията „От ревност за народно просвещение“, посветена на 175 години светско образование в Търговище и изложбите: „Съхранено за поколенията“, „Нюйоркски митрополит Андрей“ (1886 – 1972 г.), „Велик е нашият войник“, както и „Вдъхновения“, която показва колекция от дантели. С изложбата „Природа в риск“ в Търговище гостува Регионалният исторически музей в Русе.

От музея допълват, че посетителите  ще могат да си закупят и от изданията „Възкресение в зарево от пожари” – алманах и наскоро излязлата от печат книга „Достойно изпълнен отечествен дълг” с автор директорът на музея Магдалена Жечева,  посветена на офицерите родени или трайно свързани с Търговище и оставили своя достоен пример и завет, станали частица от бойната слава на България и прославили своя роден град.

Бургас

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести пред Руския паметник в Бургас местната община ще отбележи националния празник 3 март.

Ритуалът ще започне от 11:30 часа. Ще има също заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз, съобщиха от общинския пресцентър.

В нощта на 3 март мостът на централния плаж в Бургас ще бъде осветен в цветовете на националния трибагреник. По цялата дължина на съоръжението са монтирани светодиодни прожектори. Мостът ще свети в бяло, зелено, червено. 

Празничната програма предвижда провеждането на изложби и концерти. От 17:00 часа в Центъра за съвременно изкуство в Бургас ще е прожекцията на филма "Юлия Вревска".

"Юлия Вревска" е българско-съветски игрален филм  от 1978 година на режисьора Никола Корабов. Музиката във филма е композирана от Тончо Русев и Владимир Василиев.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин