Чидамбарам - непознатата Южна Индия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чидамбарам - непознатата Южна Индия
Автор: Peika.bg
Чидамбарам - непознатата Южна Индия
Снимка: flickr/Dinesh Kumar (DK)

Южноиндийският град със звънливото име Чидамбарам не е сред популярните туристически дестинации в страната.

В повечето случаи, когато някой отиде в Индия, се насочва към пустинните градове на Раджастан, красивите плажове на Гоа или свещената река Ганг и рядко туристите отиват в най-южните части на страната.

Важно е още отначало да отбележим, че по адрес на Индия никога не трябва да се генерализира, тъй като южната и северната ѝ част са изключително различни. Като се започне от езика и се премине през храната, облеклото, музиката и архитектурата и се стигне до танците – разликите са повече отколкото приликите. Хората, живеещи в южната част на Индия, също лесно могат да бъдат различени, тъй като са дребни, жилави и по-тъмнокожи. Характерна за жените от този регион е обецата на носа, която задължително е златна и се носи от дясната страна.

Кухнята в Чибамдарам пък се основава главно на ориза, който местните приготвят по десетки начини – с лимон, домати, тамаринд, кисело мляко и дори с кокос. Интересно е да се отбележи и че прибори не се използват – яде се с пръсти с дясната ръка, а течните храни се загребват с по-твърди.

Архитектурата на Чибандарам е изключително интересна и си заслужава да бъде видяна, като следва да се обърне внимание както на по-богатите квартали, така и на по-бедните. Разликата в размера и вида на сградите е поразителна. Съветваме ви да не се изненадвате, ако видите, че при строежа на повечето от по-бедните домове за стени и покриви се използват изсушени листа от палмови дървета.


Според легендите на местните в Чидамбарам се явява Шива Натараджа осподарят на танца), за да изтанцува Ананда Тандава (танца на космическото блаженство), като по този начин освободи света от невежество и неистини. Интересен за посещение е храмът, посветен на него, където на каменните порти, преди да влезете може да видите издълбани 108-те основни пози на класическия индийски танц.

48782

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница