Чивита ди Баньореджо - едно закътано италианско градче - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чивита ди Баньореджо - едно закътано италианско градче
Автор: Peika.bg
Чивита ди Баньореджо - едно закътано италианско градче

Чивита ди Баньореджо е малко градче в Италия, където можете да се потопите атмосферата от Средновековието и Ренесанса. 

В миналото Чивита и Баньореджо били две населени места, но днес на тях се гледа като на едно цяло. 

Чивита е частта, разположена на върха на хълма. До него се стига само по малка и стръмна пътека. Архитектурата на градчето не се е променяла през вековете най-вече заради изолацията на мястото. Днес там живеят много малко хора и дори градът е застрашен от обезлюдяване в следващото десетилетие, затова наричат Чивита „умиращият град“. Днес повечето сгради са купени от частни лица и съвсем скоро Чивита ще се превърне в богаташки комплекс за отдих. 

Чивита ди Баньореджо - едно закътано италианско градче


Баньореджо е по-оживената част от града и се намира в подножието на хълма. Тук можете да си намерите нужни неща като храна, транспорт или екскурзовод.

Сред забележителностите в това местенце е Римската арка, изградена преди около 2500 години. Тя се намира в края на стръмната пътека към Чивита и се явява входът към града на хълма.

Площадът пък е едно от местата, на които винаги ще откриете хора. Това е място за срещи на местните и се отличава със своите етруски колони. Съветваме ви да посетите и черквата - етруски храм, който е бил и римски

Друга основна забележителност са етруските пещери, които се намират в източната част на града. Местните жители са успели да ги превърнат в забележителност и дори са изградили малък параклис.

Градината на Мария е по-скоро неофициална забележителност на Чивита ди Баньореджо, където можете да влезете, само ако собственичката на имота си е у дома. Освен красивата градина на Мария, оттук пред вас ще се открие гледка към близкия каньон.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин