Човекът, който ще извърви всяка улица в Ню Йорк - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Човекът, който ще извърви всяка улица в Ню Йорк
Автор: Мария Ангелова

През 2011 г. американецът Мат Грийн решава да отправи към себе си дръзко предизвикателство - да извърви пеша всяка една улица в Ню Йорк. Ако сте били в Ню Йорк или поне имате представа колко голям може да е един над 8-милионен град, вече сте отписали Мат като чудак, а начинанието му – като невъзможно. Мат обаче върви вече трета година и при добро стечение на обстоятелствата ще приключи някъде в началото на 2015 г.

В края на обхождането на Ню Йорк ще е изминал близо 13 000 км по улици, паркови и гробищни алеи и мостове и ще е видял толкова от мегаполиса, колкото никога никой не е виждал. Мат е превърнал ходенето в занимание "на пълен работен ден" и се издържа чрез помощ от приятели (които го приютяват в различните квартали на Ню Йорк) и дарения чрез сайта на проекта му.

Мат вече има зад гърба си друго голямо предизвикателство – изминал е пеш САЩ от Източния до Западния бряг.

Ето какво разказа Мат специално за читателите на Peika.bg:

- Каква беше причината да започнеш това предизвикателство?

- Всъщност не знам. Изкушаващо е да си измисляме големи причини за всяко нещо, което правим в живота си, но наистина не знам точно защо исках да направя това. Преди доста съм ходил пеш из Ню Йорк, а по-рано прекосих пеш САЩ, така че знаех, че искам да започна ново начинание с ходене. Предполагам това е добро допълнение към прекосяването на САЩ – да изминеш още по-дълго разстояние, но в един и същи град. Научих се да се доверявам на инстинктите си и знаех, че това е правилното нещо, с което да се захвана.

- С какво е различно да прекосиш Щатите и да ходиш в един и същи град всеки ден?

- На повърхността има някои основни разлики. Огромната част от моето прекосяване на САЩ беше през селски региони, а сега всеки ден съм в града. Освен това преди трябваше да нося палатка, храна и вода със себе си. Но в основата си двата прехода са близки – начин да видя какво имам около себе си на много лично ниво. Няма значение дали имам сгради пред себе си или прашен път насред пасбища, важното е, че успявам да видя заобикалящото ме по начин, който беше невъзможен, когато имах цел на пътуването си (да отида на работа, да отида в университета). Когато винаги отиваш някъде, лесно забравяш да присъстваш на местата „по пътя“.

- Изненада ли те нещо, докато ходиш толкова много из Ню Йорк?

- Всичко е изненадващо, поради което нищо не може да ме изненада. Научих се да нямам предразсъдъци и стереотипи, така че винаги научавам нещо ново. Като погледнеш в дълбочина на някое място, осъзнаваш, че всичко, което си знаел за него преди това, е било грешно. Всеки квартал за мен е изненадващ по един или друг начин.

- Ходенето занимание на пълен работен ден ли е за теб?

- Да, смятам ходенето за своя работа.

- По какъв начин ходенето промени живота ти?

- Може би не самото ходене промени живота ми, а концентрирането на цялата ми енергия в нещо, което повечето хора не разбират и смятат за глупаво. Осъзнах колко важно е за мен да правя само неща, които са важни за мен самия и ме карат да се чувствам част от света. Предпочитам да правя нещо смислено, което според другите хора е губене на време, отколкото да имам приемлива за хората работа, но да се чувствам сякаш си губя времето. Освен това големите ми пешеходни проекти ме научиха да се доверявам на инстинктите си и да знам, че винаги ще се справя – по един или друг начин.

- Как предпочиташ да се придвижваш освен пеша?

- Според мен няма заместител на ходенето, когато човек иска да усети духа на мястото. Но, разбира се, човек понякога бърза, а ходенето определено не е бързо.

- Кое е най-удивителното място, което си видял, докато си ходил?

- Не мога да избера само едно. Това, което е най-вълнуващо за мен, е тръпката от откритията. Дори когато е нещо съвсем малко и само ти се интересуваш от него. Има много медии, посветени на вълнуващите места по света, но аз смятам, че най-вълнуващи са откритията, които сам правиш. Предпочитам да попадам на тайни в собствения си град, като тази чакълена пътечка по залез в Бруклин, отколкото да пътувам до другия край на света, за да видя нещо, за което всеки говори.

На сайта на Мат тук можете да следите как напредва предизвикателството ден по ден.

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин