Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци
Автор: Боряна Кръстева

Чудотворно аязмо с още по-чудна история се пази в родопското село Момчиловци!

Лековитата вода се намира сред свежа борова гора, в параклиса „Свети Илия Пророк“. Той е един от 27-те, които обграждат селото и го пазят от болести и лошотии. Историята за откриването на аязмото е като приказка, която обаче се случва наистина преди малко повече от 100 години...

Анастас и Велика Драганови били семейство, но с години не можели да имат дете. Вече 18 лета двойката чакала своята рожба. Дошло време, в което Велика започнала да наедрява. Фигурата ѝ се променяла. Всички били много щастливи и вярвали, че съпругата най-накрая е заченала.

Дошъл деветият месец, но раждане така и не настъпило. Минал и десетият. Семейството започнало да се притеснява защо още няма бебе. След като се минало още малко време, се разбрало, че жената не е бременна, а над нея тегне тежко бреме. Нейни близки ѝ споделили, че до Асеновград живеела ясновидка на име Кортеза. Посъветвали я да търси лек при нея. Уплашени и съкрушени, Анастас и Велика нямали друг избор и тръгнали към Асеновград. В къщата на Кортеза се тълпели хора, дошли да дирят лек. Още с влизането на Драганови ясновидката излязла от малката си стаичка и се провикнала:

- Нека тези хора влязат при мен, те носят страшно бреме!

Кортеза директно се обърнала към Анастас и Велика по име и им казала, че знае как да им помогне. Посъветвала ги да отидат на ливадата под връх Свети Илия в Момчиловци. Там мъжът  да започне да копае, докато бликне извор с лековита вода. Заръчала Велика да пие от тази вода всеки ден, докато се излекува. Когато оздравее, семейството трябвало да построи параклис на святото място!



Мъжът веднага се втурнал да дири лековитата вода. Намерил ливадата на връх Свети Илия и цял ден копал. Привечер от дупката бликнала вода. С просълзени от радост очи Анастас напълнил от нея и я занесъл на жена си. Всеки ден Велика пиела от водата, докато накрая коремът ѝ спаднал и тя се излекувала. Макар двамата да не се радвали на рожба, искали да изпълнят заръката на Кортеза и да построят параклис. За щастие, добри хора дошли да им помогнат. Всички заедно положили основите на църквата. Тя била завършена през 1910 г., а на освещаването присъствала и самата Кортеза. Снимката от това събитие още виси на стената в църквата.

Мястото, от което бликнала лековитата вода, и до днес може да се види в църквата. А на входа ѝ е построена каменна чешма, от която тече водата, излекувала Велика. Можете да пиете от нея и да си измиете очите. В Момчиловци вярват, че водата е най-целебна на Гергьовден. В нощта срещу празника в селото се сбират хора от близо и далеч, за да търсят спасение и надежда. Местните разказват, че водата лекува безплодие и очни болести. Има и много случаи, в които неми деца пият от водата, нощуват край параклиса и на сутринта проговарят.

Момчиловци разказват, че аязмото е много свято, защото не водата, а силната вяра прави чудеса!

***

Полезна информация:

 

Аязмото се намира на километър от центъра на село Момчиловци. Отправна точка е Туристическият информационен център. От него продължавате нагоре по стръмна пътека и завивате наляво. Вървите, докато стигнете каменни стълби. След като ги изкачите, ще се озовете на алея, сред борова гора, която ще ви отведе до аязмото. 

***

Село Момчиловци и аязмото "Свети Илия" са една от дестинациите в книгата ни "Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици".

Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин