Чудотворна икона на Богородица идва в Бургас и Созопол - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудотворна икона на Богородица идва в Бургас и Созопол
Автор: Peika.bg
Чудотворна икона на Богородица идва в Бургас и Созопол

Чудотворна икона на Света Богородица, извадена от секретния фонд на Националния исторически музей, ще гостува в Бургас и Созопол до края на лятото

Преди няколко месеца в бившия Секретен фонд на Националния исторически музей бе „открита” чудотворна икона на Света Богородица. Тя е била в манастира „Света Богородица Козиница” край гръцкия град Драма. През 1917 г. български военни я пренасят в София, за да не стане жертва на сраженията, които се водят тук по време на Първата световна война.

Иконата остава в София в специален Секретен фонд на паметници от Гърция и Македония, които е трябвало да върнем на Гърция и Югославия съгласно клауза 126 на Ньойския договор. И въпреки че тази клауза изтича през 1925 г., секретността на фонда остава до 1992 г., когато той е разсекретен.

36779

Иконата е една от чудотворните от манастира край Драма. Както личи от надписите, през 1821 г. е обкована със злато и сребро. В обкова са вградени частици от мощите на четирима светци – свети Харалампий, свети Панталеймон, свети Дионисий и света Петка Търновска.

Реликвата ще бъде изложена от 1 до 30 август в храма „Св. Николай Чудотворец” в кв. Меден рудник в Бургас, където живеят 120 000 християни. Храмът е един от най-големите в България, но строежът му не е завършен – вътрешността му е на гол бетон. Независимо от това свещеник Емилиан е направил иконостас от картон и църквата вече цяла година функционира, като приема вярващи, извършват се бракосъчетания, кръщенета. Чрез иконата и мощите ще се събират дарения за завършването на строежа на храма.

След Бургас – от 1 до 15 септември иконата ще гостува в храма „Св. св. Кирил и Методий” в Созопол по време на традиционните за града празници „Аполония”.

Досега иконата е гостувала само в храма „Света Неделя” в София, където бе посрещната лично от патриарх Неофит и в Гигинския (Църногорски) манастир край Брезник.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин