Чудотворната църква на Света Богородица в Колумбия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудотворната църква на Света Богородица в Колумбия
Автор: Мая Джамбазова
Чудотворната църква на Света Богородица в Колумбия
Снимка: Diego Delso/Flickr

В Колумбия има една удивителна сграда. Това е базиликата Лас Лахас, намираща се на 7 км. от град Ипиалес, департамент Нариньо.

На мястото на днешния храм през 1794 г. бива построен такъв, който е посветен на Богородица. В периода 1796-1853 г. са съградени още два. През 1916 г. е започнат строежът на църква в неоготически стил. Архитектурният ансамбъл е открит през 1948 г. Сградата се счита за колумбийското чудо на света.

Тя се намира на изхода на пещера. Местните вярват, че Божията Майка изцелява болните на това място.

Основната реликва на катедралата Лас Лахас е иконата на олтарния камък. Олтарният образ привлича огромен брой вярващи днес. Той никога не е бил реставриран, но изумява с яркостта на слоя боя върху повърността си. Предполага се, че той импрегнира камъка до дълбочина по-голяма от един метър. Повече от 250 години списъкът с болести, излекувани от чудотворната икона, се е разширил. Пълният списък може да се намери на хилядите каменни таблетки с благодарност, които лежат около Катедралата на Лас Лахас.

Понастоящем две францискански общности имат грижата за църквата, едната е колумбийска, а другата е еквадорска. По този начин катедралата на Лас Лахас се превръща в обещание за мир и съюз между двата южноамерикански народа.

Чудотворната църква на Света Богородица в Колумбия
Снимка: Bethany Ciullo/Flickr

Храмът е разположен на не много удобно място, но хората са превърнали обраслите с растителност склонове в парк с пътеки, места за отдих, извори и цветни лехи. От противоположната стена на дефилето падат два водопада. А на дъното на каньона тече река Гуайтара.

Решението да се построи църква на това място е взето през 1774 г., когато местните казват, че са видели образа на Богородица на една от скалите тук. На мястото, където е построена сега църквата, според легендата имало пещера, известна сред местните жители.

През 1754 г. се случило чудо. Образът на Дева Мария се явил на една бедна индианска жена на име Мария Миус и нейната глуха дъщеря Роза. Дева Мария не само изцелила момичето, но я и върнала към живот, след нейно внезапно се разболяване. Затова камъкът, на който се явил чудотворният образ днес е свещен.

Църквата Лас Лахас привлича туристи от цял свят. Особено от Русия, тъй като е популярна в тази част на света.

Пожелаваме ви да я посетите. Ако нямате възможността са пътувате до Колумбия, пътувайте от креслото с нас. Не забравяйте, че пътешествията се случват в сърцето, душата и ума. Затова попътувайте, пък може и виртуално.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин