Да ловиш риба от кокили в морето - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да ловиш риба от кокили в морето
Автор: Peika.bg
Да ловиш риба от кокили в морето

В Шри Ланка може да станете свидетели на най-нетипичното ловене на риба, което сте виждали до този момент.

Вместо спокойно да седят на някой камък край водата, с хладна напитка в едната ръка и въдица в другата, някои от местните рибари се извисяват на забити в пясъка прътове, на няколко метра навътре в морето.

Въпреки че звучи малко примитивно, този подход никак не е древен.
Всъщност риболовът на кокили е сравнително скоро въведена традиция, която води началото си от периода на Втората световна война. Тогава недостигът на храна и пренаселените места за риболов са накарали няколко мъже да изберат нов метод на улов, навлизайки по-навътре във водите. Първоначално те ловели риба от корабокруширали кораби и свалени самолети, но след това започнали да издигат кокили край кораловите рифове.

В наши дни това продължава да се практикува, най-вече защото представлява атракция за туристите. Но уловът е далеч по-оскъден от този, който се събира чрез конвенционалния метод на риболов.

В началото на това хилядолетие мощно цунами опустошава голяма част от крайбрежието на Индийския океан. То променя и бреговата ивица на Шри Ланка, намалявайки възможността за практикуването на нетрадиционния начин на ловене на риба от дървени прътове. 
По време на ежегодните мусони например дейността се преустановява изцяло. Това е и причината в наши дни малко истински рибари да ловят риба, качени на кокили.

Повечето, които ще видите, са
актьори, които имитират дейност за пред фотографи и туристи. Така че няма как да знаете дали наблюдавате реален риболов или бутафория, но поне със сигурност е зрелищно!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин