Да овладееш тръстиковия кон - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да овладееш тръстиковия кон
Автор: Peika.bg
Да овладееш тръстиковия кон
Снимка: flickr/alphis tay

Перу е едно от тези места на света, които крият в себе си красива природа и много древна история.

Едни от най-интригуващите превозни средства, с които са плавали в региона и на места се използват и до днес, са „тръстиковите коне“. Те представляват едни трудни за балансране, ръчно изработени лодки от суха тръстика.

Изкуството да се балансира върху този тесен плавателен съд, докато се гребе, датира от преди периода на инките. Материалът, от който древните правели „тръстиковия кон“ бил снопове изсъхнала тръстика, която те си набавяли в суров вид от сладководните басейни, разпръснати в тясната ивица между Андите и Пасифика.

Названието на примитивните лодки, използвани предимно за риболов, е „caballito de totora” или буквално „малък кон от тръстика”. Според изследователи за пръв път древното население на Перу започнало да използва този вид салове около 1000 г. пр. н. е. Наименованието на тези характерни лодки обаче било дадено по-късно, тъй като коне в Южна Америка се появяват около 1500 г. заедно с испанците.

Въпреки безспорно дългата си история и наличието на много по-удобни малки плавателни съдове „тръстиковият кон“ се използва от някои местни и авантюристи и в наши дни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 15:57
Ха-аха!
На Рама се не кланя, 17.06.2017 | 19:10
* тръстика маймунарник
Абонирайте се за нашия бюлетин