Да се срещнеш с... бели мечки - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да се срещнеш с... бели мечки
Автор: Анелия Никифорова
Да се срещнеш с... бели мечки

Селището Чърчил в Канада е едно от онези места по света, където можеш да се срещнеш с  полярна мечка, да се взираш в северно сияние и да плуваш с  китoве в един ден и то в съвсем естествената им среда.

Известен още като неофициална „Столицата на белите мечки“ или „Столицата на китовете“, Чърчил определено ни заинтригува с възможността да го посетим. Намира се на ръба на Арктика и стигането дотам е удобно със самолет или влак. Местните жители не надвишават 800 души, но пък туристите са хиляди. 

Да се срещнеш с... бели мечки

Сезонът на белите мечки започва от средата на октомври. Тогава заливът на местната река Хъдсън замръзва, което създава перфектна среда за миграция на стотиците бели мечки. Местните ги наричат „Господарите на Арктика“, заради впечатляващите им размери. Мъжките полярни мечки могат да достигнат  повече от 600 кг, а в изправено състояние да достигнат височина 3,05 метра, но това по никакъв начин не пречи на бързината и ловкостта им при лова на тюлени. Поради този факт, местните не заключват колите-така винаги имат план Б в случай, че ги подгони полярното животно.  За туристите, които искат да ги видят или заснемат, има приспособени „тундра бъгита“, които повишават успеваемостта и оцеляемостта по време на  пътешествието. 

Да се срещнеш с... бели мечки

Китове са другата естествено природна атракция, на която може да се насладите, стигайки до Чърчил. По крайбрежието на Северна Манитоба се наблюдава една от най-големите популации на китове в света. Изключително общителни и добре настроени към хората, морските бозайници обитават по-топлите води на крайбрежието, а всеки приключенец може да поплува с тях, без риск за живота си.

Да се срещнеш с... бели мечки

И ако все пак това не ни стига, за да отпътуваме към Чърчил, то северното сияние определено би помогнало във взимането на решението ни. Полярното сияние може да видим от януари до март, като арктическото е едно от най-впечатляващите на планетата. Посетители от цял свят идват в този период от годината, за да станат част от това истинско светлинно шоу на природата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин