Дървото на живота, което расте в пустинята - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дървото на живота, което расте в пустинята
Автор: Peika.bg
Дървото на живота, което расте в пустинята
Снимка: flipckr/Rick's Images

Всички знаем, че растенията, както и ние, имат нужда от вода, за да живеят.

Има обаче едно дърво, наречено Шараят-ал Хаят (в превод „дървото на живота“), което расте без капка дъжд в сърцето на пустинята в Бахрейн и се намира на около 10 км от Аскар.

7-метровото дърво е смятано от местните за необикновено, тъй като вече повече от 400 години живее в буквално в немислими условия. В района, в който се намира то, няма друга растителност или очевиден източник на вода. Именно това, че расте в тези условия обаче, го превръщат в жива легенда.

Дървета от вида на Шираят-ал Хаят могат да бъдат открити предимно в Америка и по-рядко в Азия. Тези растения са известни с това, че могат да се адаптират бързо в сухи пустини и да процъфтяват в безплодни условия – дори при дъжд до 150 мм годишно. Това се дължи най-вече на техните дълбоки коренни системи, които понякога достигнат 50 м навътре в почвата, като по този начин стигат до далечни водни подземни залежи.

Нека разкрием още няколко тайни, които ще оспорят така мистериозния статут на бахрейнското дърво на живота. То расте на 9-12 м надморска височина, а водата в района се среща дори по-нависоко. Освен това недалече от него могат да бъдат открити езера и въздухът е сравнително влажен, което се явява допълнителен източник на влага. Ще развалим магията още повече с информацията, че то дори не е единственото в района – само на 850 м от него има и друго по-малко дърво.

Въпреки това обаче Шараят-ал-Хаят е местна туристическа атракция, поради простата причина, че е единственото голямо дърво, което расте в района. То се посещава от 50 хил. туристи годишно и често става жертва на хората, които по незнайни причини искат да увековечат себе си, издълбавайки името си върху кората на растението. Именно затова местните власти поставили ограда около известното дърво.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин