Дестинации за незабравим зимен уикенд в България (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дестинации за незабравим зимен уикенд в България (част 1)
Автор: Боряна Кръстева
Дестинации за незабравим зимен уикенд в България (част 1)
Снимка: http://bojenci.eu

Искате идея за пътешествия през зимата? Ако може да не са много далеч и да са с различни степен на трудност?

Предлагаме ви няколко дестинации, които да посетите още следващия уикенд. Някои от тях са подходящи за по-авантюристично настроените, докато други са по-леки и подходящи за всеки вид пътешественик. 

Слагайте топли дрехи, удобни обувки и да потегляме!

Телевизионна кула "Снежанка"

Какво по-хубаво място за прекарване на уикенда от зимния ни курорт Пампорово! Снегът, стройните борове, планината ще ви създадат истинска хармония и свежо настроение. Задоволството ви ще е пълно, ако се качите и на телевизонната кула "Снежанка". Основата й е на надморска височина от малко над 2000 м., а самата тя се издига на 156 м. В горната си част има два пръстена, както и заведение с панорамна тераса. От нея се разкрива 360-градусова гледка към красотите на Родопите

Кафенето работи целогодишно и предлага топли напитки и разнообразно меню. Подходящо е за кратка почивка с приятели след уморителен зимен ден на пистите или след дълга лятна разходка. На най-хубаво от всичко е панорамата, на която можете да се насладите оттам.

Дестинации за незабравим зимен уикенд в България (част 1)

До кулата можете да стигнете с лифт. През зимата асфалтираното трасе е непроходимо.
Докато сте в района, може да посетите още: Орфееви скали, Смолянски езера, село Момчиловци. 

***

Крепост "Цепина"

Крепостта се намира над родопското село Дорково. Построена е между 11-и и 13-и век. Тя е имала внушителна външна стена, жилищни сгради, няколко църкви. Днес от тях са запазени основите на някои от сградите, както и огромни съоръжения за събиране на дъждовна вода (щерни). Погледнете ли в дълбоката 10 м щерна, направо ще ви се завие.

Родопската крепост е била седалище на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян (управлявал 1197 – 1207г). Той бил владетел на Родопите през 13-и век. Тогава планината била наричана Славиеви гори. Според местна легенда деспотът се оженил за Маргарет-Изабел, дъщерята на латинския император Хенрих. След сватбата Алексий Слав отвел своята съпруга в крепостта. Когато тя видяла високите зъбери и мрачните гори, възкликнала на френски: "Боже мой, тук сигурно ще бъде моят гроб!".

Тъй като майката на Слав -Тамара , не разбрала думите на своята снаха, решила, че е благословия и отговориха: "Амин, дай Боже!". Скоро след това младата жена се разболяла и починала. Последната ѝ молба била да я погребът на близкия връх, за да може когато слънцето изгрява сутрин, първо  да огрее нейния гроб. Скоро след това Алексий Слав преместил своята резиденция в Мелник

Дестинации за незабравим зимен уикенд в България (част 1)

touristcomplexandela.blogspot.bg

"Цепина" е една от последните крепости, които падат под османска власт (две години след София). Въпреки че е обсаждана в продължение на 9 месеца от османските войски, в крайна сметка жителите на Цепина се предават, защото остават без провизии, а не защото крепостта поддава.

През 1979 г. руски учен византолог проучва крепостта и открива уникален мраморен релеф на апостолите Петър и Павел. Днес ценната находка се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург.

В другия край на село Дорково пък се намира Плиоценския парк с останки от праисторически животни. Пътят до селото и до двете забележителности е в добро състояние, така че можете да ги посетите и през този сезон. Крепостта е със свободен достъп, а входът на Плиоценския парк е 5 лв.

***

 Водопад "Под камико" 

Предполагаме, че повече от вас са чували и да посещавали водопад "Скакля" над гара Бов. Е, сега ви предлагаме да слезете на същата гара, но да тръгнете в обратна посока - към водопад "Под камико", по едноименната екопътека.  Тя е кръгова и започва от стадиона на селото. На върха ѝ ще стигнете друго село, което се казва Бов

Дестинации за незабравим зимен уикенд в България (част 1)

По време на целия пък ще можете да се порадвате на красивата природа и малките водопадчета. Някои от тях може да са замръзнали, което ги прави още по-впечатляващи. Кулминацията, разбира се, водопадът "Под камико" със своите 40 м. воден пад. Когато водата в него замръзне, се превръща в истинска приказка. Пътеката върви нагоре към село Бов. Всъщност то е разположено точно над водопада, a следвайки маркировката в един момент излизате точно срещу Под камико.

Малко след водопада има пейка с чудесна гледка, откъдето можете да направите своите невероятни зимни снимки. След това пътеката се качва от село Бов, преминава покрай мястото, откъдето се спуска водопадът, прави пълен завой и влиза в гъста гора. Щом излезе от нея, отново ще се озовете на стадиона, от който започна разходката! Времето за изминаване на цялата екопътека е около 3-4 часа. 

***

Село Боженци 

Селото прилича на декор от стара българска приказка. Намира се на 15 км от Габрово. Освен с автентичната си архитектура, красива природа и уют, селото ще ви впечатли и с още нещо. Това са неговите легенди. Една от тях разказва за красивата болярка Божана, от династията на Асеневци. Макар останала вдовица, тя се грижела с любов и внимание за многобройната си челяд. Но настъпили дни тъмни и страшни. Цялото българско царство паднало под ятагана на османците. Столицата Търново осиротяла. Всички се пръснали да търсят спасение в Балкана. Побегнала и Божана с децата си. Приютила се в северните гористи склонове на Стара планина, близо до една рекичка. Планината станала неин втори дом. Постепенно жителите от района започнали да наричат новодошлите - Божанците или Боженците. Оттам дошло и името на село Боженци. 

Дестинации за незабравим зимен уикенд в България (част 1)

Скоро след основаването на Боженци, жителите му станали известни с предприемаческия си дух. Развивали търговия и изкусни занаяти - ковачество, кожухарство, абаджийство. Най-голям бил разцветът през 18-и и 19-и век, когато кърджиите (търговци на добитък) разнасяли стоката си по цялата Османска империя. С времето те стигнали чак до Русия, Австро-Унгария и Италия.

Освен за материалното, боженлии помислили и за духовното. През 1835 г. издигнали чуден храм на вярата - църквата „Пророк Илия“. Най-интересното в нея е подът до олтара, украсен с дървен иконостас. Хората от селото дори получили разрешение за строеж на камбанария. Нещо, категорично забранено по време на османско робство.Селото е на повече от 600 години и до днес то пази своя автентичен, български дух.

Докато сте в района, може да посетите още: Трявна, Дряново, Дряновски манастир и да си направите една лежерна зимна разходка. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 14:20
Много добри идеи за зимната ваканция!
Абонирайте се за нашия бюлетин