Destructive Creation: Непрекъснато ни хващат в крачка - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Destructive Creation: Непрекъснато ни хващат в крачка
Автор: Мария Ангелова

За Destructive Creation няма да ви говорим – за тях говорят проектите им. И за проектите им винаги се говори. Най-много за префасонирането на паметника на Съветската армия в София „В крак с времето“ (което влезе в много от големите световни медии). През 2012 г. по време на фестивала Sofia Contemporary преобразиха изоставена полицейска вишка на ул. Раковска. А през последните месеци ви показахме тетрис в градски условия и пейките пред храма Свети Седмочисленици, които бяха отвлечени и преоблечени.

Точка. Даваме думата на Destructive Creation.

- Повечето хора ви знаят като Destructive Creation. А кои и колко сте всъщност?

- Всички сме около 20-21 годишни, плюс-минус. Нямаме постоянен брой. Често работят само двама или четирима, но когато поставяме нещата, които сме направили, идват да ни помагат много приятели и познати.

- Защо хубави неща като тези, които правите, се случват тайно и по тъмно?

- Боядисването на тръбите на НДК е единственият реализиран легално проект. За него Столична община ни оказа пълна съдействие и покри половината сума за материалите. Самият проект е по тяхна инициатива. За останалите проекти вече дори не ги питаме какво трябва да направим, за да бъдат издържани юридически. Системата е, както предполагате, бавна. Самият кмет, г-жа Йорданка Фандъкова, е страхотен човек и за нас е чест, че имахме възможността да се запознаем с нея. Едно от момчетата, които ни е помагало дори е бил неин ученик. Тя има реално желание и амбиция София да бъде развита във времето, в което тя е на този пост. Реално обаче системата на Столична община не е предвидена за работа с толкова много самоинициативни млади хора, с каквито е пълно в София. Всички на тази възраст вече сме били поне веднъж в чужбина и знаем как е там и какво ни е направило впечатление и искаме да го приложим и реализираме тук, а системата е по скоро ориентирана общината да бъде основен инициатор в случващото се с града.

И така вместо да чакаме удобен ден и час, в който да представим своя проект написан и нарисуван, след което да чакаме да се разбере кого точно още трябва да се пита, да напишем в друг удобен момент писмо-молба, чийто отговор да чакаме известно време и ако евентуално стигнем до осъществяване на проекта, да обявим, че е обвързан с кандидатурата на общината за Европейска столица на културата, просто за двойно по-кратко време го реализираме и поставяме. Никой няма да позволи на "лошите хора" да правят "лоши неща", ако питат предварително дали може, но ако не питат, никой няма да ги спре. Щом за "лоши неща", тази система работи, логично е и че ще работи и за "добри".

- Какво са вашите проекти - протест, опит за промяна или нещо съвсем различно?

- Протест, чрез опит за промяна към нещо съвсем различно. Не харесваме думата промяна, предпочитаме определението "развитие". Промяната невинаги е нещо хубаво, но винаги е неизвестно до какво ще доведе. Това, което правим, е това, което смятаме за правилно. България е най-бедната страна в Европейския съюз и колкото повече хора се ангажират с развитието й, толкова по-бързо ще се промени този статут. Не одобряваме протестите, свързани с бездействие по площадите или упражняване на правото на глас веднъж на 5 години. Нямаме цар или диктатор, който да поема отговорността за посоката, в която е поела държавата. Отговорността пада върху всеки един от нас, 365 дни в годината вече 24 години, и положението в страната през тях е отличен пример за рисковете, които носи режимът Демокрация.

- Случвало ли ви се е да ви хванат в крачка, докато "преобличате" някое място?

- Непрекъснато и това ни дава възможност да видим драстична промяна в поведението и отношението на полицията, поне в София. Полицаите са станали ужасно възпитани и внимателни. Никой не си позволява да ни говори, като на престъпници, дори да виждат, че видимо едва ли имаме разрешително за нещата, които поставяме. Полицаите са хора и също като нас знаят как изглежда София, радват се, че някой и то млади хора, правят нещо за града и са на ясно, че е по-добре нелегално да осъществяваме проектите си вместо да си причиняваме цялата разправия с институциите.

- Планирате ли или действате спонтанно?

- Опитваме се да планираме :D и ставаме все по-добри в това! Всички искаме всичко да стане ако може веднага и вече се шегуваме "ако не днес, след малко". Но все пак имаме списък с проектите и сме ги подредили по приоритети за реализиране.

- Защо два от проектите ви са свързани с пейки в София?

- Това е един проект, реализиран в две части. Реално мислехме в началото, че идеята е слаба и повърхностна, и за да бъде ок и в наш стил, трябва да са повечко пейки. Оказа се, че макар и не чак толкова оригинална, идеята е доста близка до хората и зарадва много минувачи.

- Коя ви е любимата пейка?

- Нямаме любима пейка, но може би най-сантиментална ние тази с покрива облак и светкавицата. Нея направихме последна и по нея е работил всеки от групата, за разлика от останалите, които ги правихме различни хора.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
beloslava, 02.11.2013 | 15:18
браво! .. значи още има надежда за българския народ
Kasiopeq Haralampieva, 28.06.2013 | 16:00
браво на тези млади хореа , не чакат на бавната система а правят софия супер красива и уникално.жаслко е че вместо общината да насърчава такива проекти , дори не спомага за развитивети им
Vqra Petrova, 28.06.2013 | 11:26
невероятни младежи! имат талант, не може да се отрече, но за лично не харесах как промениха паметника на съветската армия като го "украсиха"
Silvi Milenova, 24.06.2013 | 16:01
не знаех,че тези младежи са издали анонимността си :) наистина са талантиви момчета ;)
ЛаМаринка Винена, 24.06.2013 | 14:29
Ех, колко би било хубаво и паметникът на Бузлуджа да се възроди от златните ръце на тези младежи!
Пантелей пътник, 24.06.2013 | 13:26
Спряха кръжоците в школата, затвориха техникумите и само това може да се случи - децата ни излязоха по улиците. Трябва да се впряга тази енергия в производството, а не да се оставят да рушат и малкото ни останало от късния соц.
Абонирайте се за нашия бюлетин