Децата на Русе – талантливи посланици на града - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Децата на Русе – талантливи посланици на града

Вървейки по централната улица на Русе няма как да не поспрете до бронзовата фигура на момче с глава от стъкло, свирещо на цигулка. Фигурата е не само част от сухия фонтан на пл. „Хан Кубрат“, но е и символ на талантливите деца, с които се гордее дунавският град от години.

Младите хора, занимаващи се с наука, образование, изкуство и култура, са посланици на Русе и се нуждаят от подкрепа. Водена от тази идея, през 2014 г. Общинска фондация „Русе-град на свободния дух” създаде фонд „Лицата на Русе”, който подава ръка на индивидуални творци и екипи. За последните две години с помощта на бизнеса са подпомогнати 174 даровити русенци. Това са 17 таланти и 15 екипа.

Знамето на Русе развяха в различни точки на света млади музиканти, певци и танцьори, завоювали престижни награди.

Четирима русенски пианисти изправиха на крака публиката в легендарната зала „Карнеги хол” в Ню Йорк. Първата българка с тази привилегия беше Десислава Карагьозова и тя беше последвана от клавирното дуо Николай Димитров и Йоана Делимаркова и Тереза Тодорова.

38391

И тримата млади майстори на клавирното изкуство са възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов” и са носители на престижни награди от Международния конкурс за романтична музика "Американ протеже", конкуриращи се със стотици свои връстници от цял свят. Изключително успешна е 2015 г. за Николай, който участва в гала концерта по награждаването на лауреатите от Международния конкурс по пиано „Гранд Прайз Виртуозо” в Роял Албърт Хол в Лондон, където получи първа награда, както и в Седмото издание на Международната академия по пиано на гръцкия остров Порос, където спечели сърцата на публиката и впечатли журито. През ноември младата русенска пианистка Катрин Терзич ще ни представи на международния конкурс „Young Pianists of the North” Нюкасъл, Англия.

Ученичката от СОУЕЕ „Константин-Кирил Философ“ Мирела Димитрова представи достойно Русе в XVII Международен конкурс за детско творчество „Бозторгай“ в Алмати, Казахстан, където спечели Гран при. През месец май тази година Мирела записа авторска песен на композитора Руслан Карагьозов.

С финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух” детско-младежката хорова студия "Св. Георги Победоносец" се включи в 62-о издание на Европейски музикален фестивал за младежи в град Нерпелт, Белгия.

38600

Там певците с диригент Мина Влайкова заеха престижното второ място в категорията „Смесени хорове“.

Две грандиозни европейски турнета на русенската прогресив метъл банда Claymore събраха хиляди фенове от различни държави.

38389

Членовете на бандата покориха Чехия, Словакия, Полша, Австрия и Унгария и представиха новия си албум ”Vengeanceis Near”. През септември тече второто европейско турне на групата, което обхваща повече държави.

Русе –вдъхновение за иновативните творчески идеи

Младите хора в Русе имат подкрепа да реализират своите новаторски идеи.

Вече две години студенти и преподаватели от Русенския университет „Ангел Кънчев” представят България в престижното състезание Shell Ecomarathon в Холандия със създадени от тях електромобили.

38388

През 2014 г. русенската"ракета", управлявана от 21-годишната Сюзан Мехмедова и 23-годишния Виктор Стоянов, измина 168 км само с 1кВтч. Това осигури на отбора 23-то място в генералното класиране. В състезанието през тази година отборът подобри електромобила си и постигна също много добри резултати.

Възпитаникът на Математическа гимназия „Баба Тонка” Атанас Атанасов, заедно със своя екип работи за създаването на първия по рода си таблет за незрящи хора. Идеята се родила, когато в една метростанция Атанас видял незрящ човек да се ориентира сам в това да намери ескалаторите и да се качи на влака, който му върши работа. Атанас и още двама русенски математици, Петър Киряков и Юлиян Георгиев, участваха и в четиринадесетата Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’14). По време на школата, Юлиян и Петър поставиха началото на проекта си Smart Image Resizer, с който спечелиха Първа награда на Първата ученическа научна сесия на Българска академия на науките.

Учениците от русенското СОУ за европейски езици „Св. Константин - Кирил Философ”, Александра Пенчева, Камелия Ангелова и Ангел Месарабов, заедно с ръководителя си Теодора Станкова, участваха в международната програма за космическо обучение “Space Camp Turkey 2014“.

38384

38387

Те имаха възможност да разширят познанията си по астрономия, да работят в екип с деца от цял свят с най-новите космически технологии и симулатори. През тази година още едно момиче от СОУ за европейски езици, София Енчева, участва в космическо обучение в базата на НАСА в Измир, по време на което имаше уникалния шанс да приземи симулатор на совалката „Дискавъри“.

Теодор, Макси, Дани и Никола от Мaтeматическа гимназия „Баба Тонка” - Русе взеха участие в международна математическа олимпиада, която се проведе през юли 2014 г. в Хонконг.

38392

Шестокласниците се завърнаха с бронзов медал и купа. Русенските математици завюваха призови места и на престижния международен конкурс „Математика и проектиране” се проведе през пролетта на 2015 г. в Москва.

Фондация „Русе – град на свободния дух” в подкрепа на международните партньорства

Международният младежки обмен играе важна роля за развитието на младите хора

20 осмокласници от СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ - Русе, бяха на посещение в Реалшуле, град Оберкирх, Германия по международен проект за двустранно партньорство между немското и българското училища. Други 8 ученици от русенското Дойче Шуле участваха това лято в проект за международен обмен в Золотурн, Швейцария. По време на престоя си, младите „посланици на Русе“ имаха възможност да се запознаят с местния бит и култура, посещаваха учебни часове за едно със своите швейцарски връстници и разработваха съвместни проекти.

Отборът по дебати към АГ „Гео Милев“ Русе в състав Калина Найденова, Велизар Кирилов и Здравко Нунев, под ръководството на Здравка Демирова, треньор и Йордан Демиров, съдия, участваха в международно състезание по дебати в град Оломоуц, Чехия, това лято. Нашите участници се представиха достойно с три победи в предварителните кръгове.

*

Кампанията "Месец на Русе" се реализира по инициатива на Община Русе и Общинска фондация "Русе-град на свободния дух", със съдействието на "Булмаркет ДМ" ООД-Русе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин