9-те европейски града, където най-зорко да следите багажа си - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9-те европейски града, където най-зорко да следите багажа си
Автор: Екатерина Пейчева
9-те европейски града, където най-зорко да следите багажа си

Вървите си по калдъръмените улици на някой исторически град и краката ви, къде по инстинкт, къде с късмет, от време на време на косъм избягват да се препънат в неравната настилка, защото очите ви отдавна са забравили да ги следят.


Вместо това шарят наляво и надясно, жадно попивайки от даденостите на заобикалящата среда. Ето защо докато разглеждате, има голям шанс да не усетите как нещо или някой с едно бързо ловко движение жадно „попива” вашите собствени материални дадености. За да ви спестим досадни разходки до полицейски управления и посолства, тук ще ви представим класацията на деветте европейски града, където багажите ви, ако са ви мили, трябва да получават поне толкова зорко внимание, колкото и околните забележителности.

9. Лондон, Великобритания

41841

Улица „Риджънт”

Средно 17 милиона туристи посещават града годишно и немалко от тях стават жертва на организирани групови грабежи. Местата, на които трябва особено да внимавате, са улица „Оксфорд”, квартал Камдън, улица „Риджънт”, квартал Сохо и площад Пикадили.

8. Атина, Гърция

41842

Партенона

Тъй като повечето забележителности тук са исторически паметници, органите на реда не се престарават много в съблюдаването за спазването му. Ето защо никак не е изключено джебчии да искат да се запознаят с вещите ви, особено на площадите „Омония” и „Синтагма”, както и в кварталите  Метаксургиу и Монастираки.

7. Амстердам, Холандия

41838

Квартала на Червените фенери

Амстердам може и да е спокоен град, но е прословут с безбройните джебчии, които самостоятелно или в организирани групи шарят из улиците. Любимите им свърталища са кварталът на Червените фенери, площадът „Дам”, и Централната гара. 

6. Флоренция, Италия

41837

Понте Векио”

Разпознаването отдалеч на джебчии във Флоренция е въпрос с повишена трудност, защото тук са известни с това, че се обличат добре, така че никак не се учудвайте, ако изведнъж се обърнете в претъпкан автобус и установите, че мъж в костюм бърка в чантата ви. Особено бдителни трябва да бъдете, когато минавате по „Понте Векио”, както и през пазара „Сан Лоренцо” и базиликата „Санта Мария Новела”. 

5. Париж, Франция

41846

Лувъра

С многобройните си забележителности Париж посреща средно 32,3 милиона туристи всяка година, които са изкусителна плячка за тукашните банди джебчии. Горещите точки, където трябва да сте най-внимателни, са районите около Айфеловата кула, катедралата „Нотр Дам”, булевард „Шанз-Елизе” и Лувъра.

4. Мадрид, Испания

41840

Тукашните джебчии са изключително изобретателни и често работят по двойки – единият разсейва жертвата, докато другият незабелязано отмъква ценните ѝ вещи. Най-предпазливи трябва да сте на пазар „Растро”, в метрото, на площад „Пуерта дел Сол” и в парк „Каса де Кампо”.

3. Прага, Чехия

41844

Карловия мост

Градът посреща над 5 милиона туристи всяка година, но понякога негови не особено ласкави домакини стават многобройните банди джебчии, които внимателно подбират „гостите” си. Бъдете нащрек най-вече на площада на Стария град, по Карловия мост и по улица „Карлова”.

2. Рим, Италия

41845

Пиаца ди Спаня”

Особено ценена плячка за джебчиите тук са „стадата” туристи, които се тълпят пред някои от забележителностите на Рим. Докато сте на гара „Термини”, „Виа деи Фори Империали”, „Пиаца ди Спаня” или в квартал Трионфале, не е лошо да оглеждате хоризонта за потенциални хищници.

1. Барселона, Испания

41839

Барселона се посещава от над 7,5 милиона туристи и никой не се трогва, когато на поредния злощастен турист в суматохата му изчезнат ценни вещи. Джебчийството е толкова разпространено тук, че почти се възприема като почтен занаят. Ако не искате да му ставате жертва, ви съветваме да бъдете особено бдителни на булевард „Ла Рамбла”, площад „Каталуния”, в готическия квартал Барио Готико и на улица „Карер Монткада”.

Няколко полезни съвета как да разпознавате джебчиите, където и да сте:

1. Най-доброто прикритие за джебчиите са оживените места, където лесно могат да се смесят с тълпите, така че винаги дръжте паспорта и парите си на сигурно място, най-добре във вътрешен джоб.

2. Ако привидно неориентиран турист с карта ви доближи уж за да пита за упътване, помислете добре, преди да му се притечете на помощ. Докато държи с ръка картата пред вас и вие му сочите накъде трябва да поеме, другата му ръка може да се окаже в джоба или чантата ви.

3. Трагедията „Изгубения турист” нерядко се изпълнява и от двама „актьори”. Докато единият играе едноименния турист, имайте предвид, че всъщност другият е в главната роля.

4. Ако вечер излизате от заведение и отвън привидно добре почерпен мъж се спусне да ви прегръща радостно, не се трогвайте. Най-вероятно дрегерът не би показал и стотна от промила алкохол в кръвта му, а целта му по-скоро е да „гушне” банкнотата, която се подава от задния ви джоб. Ето защо, когато сте на екскурзия, избягвайте да носите ценни вещи в задния си джоб.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин