Динозаври и мастодонти ще се появят в село Дорково - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Динозаври и мастодонти ще се появят в село Дорково
Автор: Peika.bg

Представяли ли сте си как е изглеждала България преди 4,5 милиона години? Знаете ли, че тук е имало тропически гори и лъвове? Съвсем скоро няма да има нужда да си го представяте, защото ще можете да го видите.

В пазарджишкото село Дорково до края на 2012 г. ще се появи Плиоценски парк, в който ще можете да видите откритите в района динозаври, саблезъби тигри, трипръсти коне хипариони, примати, мастодонти... Нещо повече – ще можете да се пренесете в саваната край Дорково 4,5 милиона години назад (късния плиоцен) с помощта на специално озвучаване и видео. Над 30 вида животни ще се „разхождат“ покрай вас, а макет ще показва местността около селото, както е изглеждала преди милиони години. В комплекса ще можете да видите мастодонт в реален размер, както и част от откритията на палеолозите по време на експедицията им от 1985-87 г.

Сега ще повдигнем само ъгълчето на килима на времето. Районът на село Дорково преди 4,5 милиона: субтропичен климaт, типична савана, в която се разхождаt саблезъби тигри, примитивни мечки и дори лъвове, трипръсти коне хипариони препускат в тръс между тревите. По хълма към връх Здравец пък има тропическа гора, в която живее стадо мастодонти. А Чепинската котловина според легендата е била дъно на езеро. Следва промяна на климата – от субтропичен през умерен към ледниковия период, който приключва преди около 13 000 години. От древните времена до днес оцеляват само папратите, които се срещат в дъбовите и боровите гори.

Проектът, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“, предвижда изграждането на посетителски център, поставянето на пейки и беседки, както и павиране на пътеката към мястото, където са открити древните кости.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин