До хижа Мазалат през зимата (фоторазказ) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
До хижа Мазалат през зимата (фоторазказ)
Автор: Peika.bg
До хижа Мазалат през зимата (фоторазказ)
Снимка: www.photovitan.com

Планинско вдъхновение в снимки с фотописа от хижа Мазалат на Витан Витанов.

Стара планина е мястото, където съм ходил най-малко и познавам най-слабо. Може би поради тази причина не се поколебах да се включа към вече организиралата се фотографска група и изготвения от Бисер маршрут.

Оказа се, че достъпът до Мазалат никак не е лесен или по-правилно казано - ние избрахме доста труден такъв.

От Севлиево продължихме към село Стоките и местността Лъгът. От там започва коларски път, който стига до самата хижа. Карахме, докъдето беше възможно и след това продължихме пеша. Изходната ни точка бе едва на 600 метра надморска височина, а хижата е на 1520 м. Този коларски път криволичеше безкрайно. Тръгнахме в 11 часа и уж бе 3 часа по карта, а ние едвам в 16 часа бяхме на хижата.

31311

За малко да изпуснем залеза, а какво оставаше да изпълним първоначалния си план – да спим на заслона на Голям Кадемлия, намиращ се на още 3 часа от самата хижа.

31313

31315

Хижа Мазалат ни изненада много приятно – топла, уютна, с баня и вкусна храна. Да се чуди човек на всичко, което бяхме помъкнали за три дена в планината. Оказа се, че половината от тежкия ни багаж е бил излишен - ако знаехме предварително колко добре е оборудвана хижата. Имат си даже и соларни панели за ток.

Нощта бе много ясна, но се падна на новолуние – пълен мрак, но пък звездите бяха обсипали небето.

31314

Това, което ни очакваше на изгрев, си заслужаваше мъчителното ходене предния ден. Само аз и Бисер станахме навреме да посрещнем първите лъчи.

31312

Снимките са почти идентични, но с тях искам да покажа как се разви изгревът пред мен.

31332

31334

Точно 3 минути е разликата във времето между първата и последната снимка.

31316

И за това кратко време природата разкри цяла палитра от цветове, като мина през сиво, синьо, огненочервено и след това отново всички багри изчезнаха в гъстите облаци. 

31333

31335

Няма и 15 минути след този изгрев и времето се влоши драстично – заваля сняг, падна мъгла и задуха ураганен вятър. Изборът беше само един – обратно към София...

*** 

Витан Витанов по стечение на обстоятелствата освен любител фотограф е и лекар. "Занимавам се с фотография от около 8 години. Както личи от снимките, между нещата, които най-много обичам да снимам, е природата. Опитвам се да съчетая любовта към планината със пейзажната фотография."

Още от Витан Витанов можете да видите в сайта му тук

31336

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин