Цветните градини край Амстердам - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цветните градини край Амстердам
Автор: Peika.bg
Цветните градини край Амстердам

Цветните градини Кукенхоф, намиращи се в  близост до Амстердам, са едно от местата, които със сигурност трябва да посетите, ако сте любители на цветята.

Периодът, в който можете да им се насладите, e от края на март до първите дни на месец май. Тъй като Кукенхоф е отворен само за около два месеца през пролетта, цялото това великолепие струи с всичка сила през тези няколко седмици. 

Цветните градини Кукенхоф са направени по идея на кмета на град Лис през 1949 г. и се разпростират на 70 дка. Той наел около дузина видни производители на холандски лалета и износители на луковици, за да развият градините. Целта им е била да се проведе цветна изложба на открито, в която те да могат да представят своите най-нови хибриди, а посетителите да могат да гледат и купуват широка гама цветя.

Цветните градини край Амстердам

Близо 70 години по-късно пролетната изложба на Кукенхоф е най-голямата цветна изложба в света. Най-доброто време да видите не само лалета, но и гербери, орхидеи, зюмбюли и много други, е около средата на април.

В Кукенхоф всяка година се засаждат ръчно луковици на над 7 млн. пролетни цветя, като някои от тях цъфтят през целия сезон. Паркът се намира близо до град Лис, южно от Харлем и югозападно от Амстердам, като най-лесно се стига с влак. Това е и любимо място за фотографите.

Цветните градини край Амстердам

Въпреки че градините са големи, ходенето сред цветята е приятно и лесно, тротоарите правят градините достъпни за хора с увреждания. В единия край има голяма вятърна мелница, която може да се използва като ориентир, а към откритите градини има много оранжерии и експонати. Кукенхоф има няколко кафенета и снек-барове, така че ако се уморите да ходите, винаги можете да седнете и си починете на някое приятно местенце.

Там обаче ви очаква не само феерия от цветове, но и много приятни ухания, които се носят от милионите цветя. Градините Кукенхоф са една от най-посещаваните атракции, но са устроени така, че присъствието на множеството хора да не е натоварващо. Там, разбира се, можете да си закупите и всевъзможни грудки, които да засадите вкъщи. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин