Добрите навици на пътуващите семейства - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Добрите навици на пътуващите семейства
Автор: Мария Ангелова
Добрите навици на пътуващите семейства
Снимка: Thinkstock/Guliver

Пътуването с деца няма почти нищо общо с пътуването соло или с приятели. Семействата се научават на много неща на принципа проба – грешка. Ние пък сме събрали някои от най-добрите навици на пътуващите семейства, използвайки опита на няколко пътуващи семейства за пример.

Малко багаж. Носете колкото се може по-малко багаж – ако отивате на екскурзия, включваща няколко града/държави, опитайте да поберете всичко в раници (вместо да мъкнете тежки куфари). Вземете минимумa – няколко дрехи за преобличане, основни тоалетни принадлежности, вода и храна за спешни случаи.

Изберете централно разположено място. Ако семейството ви е многобройно, по-изгодно ще ви излезе да наемете апартамент вместо хотелски стаи. Централната локация е за предпочитане - означава бързо пристигане до повечето забележителности, както и възможност за прибиране за дрямка, ако се наложи.

Ходете пеша. Най-добрият начин да опознаете едно място е като ходите пеш. Снабдете семейството с добри обувки за ходене и пълен напред!

Сладоледът ще се грижи децата ви да са щастливи. Децата се изморяват от ходенето и се отегчават от музеите и забележителностите. Затова можете да установите традиция – всеки следобед по един сладолед. Сладоледът върши чудеса.

Използвайте пътуването като езиков курс. Знаете, че отивате в Италия? Научете по няколко основни фрази на италиански – като „Здравей“, „Колко струва“, „Благодаря“. Децата ще се забавляват да казват „Буонджорно“ вместо „Добър ден“.

Хапвайте извън туристическите зони. Само 10-15 минути ходене пеша извън туристическите зони на големите градове ще ви отведат до ресторантчетата, където хапват местните – и съответно цените са нормални. Което умножено по членовете на семейството дава голяма разлика.

Предвидете забавления за децата за влака/самолета. Децата бързо се отегчават да гледат през прозореца, така че предвидете някое от любимите им занимания за дългите преходи.

Дрямката е полезно нещо. Децата се изморяват да ходят под слънцето, родителите – също. Час следобедна дрямка ви спестява най-голямата жега и възстановява силите ви за вечерно разглеждане на забележителности и вечеря.

Разкрасете историческите разкази. Пътуването е най-добрият начин децата да преживеят лично уроците по история. Направете предварително проучване за мястото и историите му. Ако не откриете нищо кой знае колко грабващо, ще се наложи да ги поразкрасите – битки, любов, рицари, пирати... Не е нужно да си измисляте факти (макар и да не е съвсем забранено) – просто открийте интересните места в историята и акцентирайте на тях.

Предвидете дни за релакс. Нон-стоп препускането не е подходящо за деца, особено ако семейната екскурзия е повече от 3-4 дни. Предвидете веднъж на няколко дни време за пълен релакс – басейн, пикник в парка, плаж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин