Доказано: Пътуването те прави по-умен - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Доказано: Пътуването те прави по-умен
Автор: Мария Ангелова
Доказано: Пътуването те прави по-умен

Няколко проучвания, които доказват научно, че пътуването те прави по-умен, креативен и гъвкав.

Повече от 3% от населението на света живее извън родната си държава – това са над 210 милиона души. Да живееш в чужбина е вълнуващо и обикновено изцяло променя възгледите ти за живота, защото не е просто почивка. Но не е само това. Няколко научни изследвания, направени през последните години, доказват, че животът извън родната страна те прави и по-умен, по. Данните са събрани от Work the World.

И така, животът в чужбина те прави....

...по-креативен

220 студенти от Северозападния Келог Университет са били помолени да решат логическа задача, която изисква малко креативност за решаването си. 60% от студентите, които са живели в чужбина, решили задачата, в сравнение със само 42% от тези, които не са живели в чужбина.

...по-комуникативен

Когато не разбираш езика, нямаш избор освен да намериш всякакви други средства, за да предадеш посланието си. В проучване от 2014 г. живели в чужбина китайци споделят, че оценяват комуникационните си умения и социалните си връзки като по-добри.

...с по-голям потенциал за високи доходи

Като живееш в чужбина, разбираш по-добре чуждите култури и мисленето на хора, различни от твоята обичайна среда. 10-месечно проучване на INSEAD показва, че хората, които са живели в мултикултурна среда, получават повече предложения за работа от тези, които никога не са живели в чужбина.

...с по-добра памет

Ако ти се наложи да учиш чужд език, това, оказва се, влияе на твоите когнитивни възможности. Шведско проучване от 2012 г. установява, че научаването на втори език води до промяна на мозъка, по-конкретно до уплътняване на мозъчната кора, отговорна за мисълта и паметта.

...по-продуктивен

Може да изглежда логично, че ако работиш повече часове, ще свършиш повече работа. Оказва се, че сметката не е точно такава. Икономическите показатели сочат, че държави с повече дни годишен отпуск (като Франция – 40), имат по-добри икономически показатели от своите съперници-държави, в които отпускът е само 25 дни.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин