Долината Напа: С влак край лозята - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Долината Напа: С влак край лозята
Автор: Елена Коцева

Спирка „Мерло“. Или желаете да продължите до спирка „Шардоне“? А може би ще изберете романтичната „Розе“? Също така и самото возене може да е тематично – и според вкусовото предпочитание: вагон... и ордьоврите ще бъдат от класа.

Не, това не е част от нов театрален спектакъл, нито някаква игра на думи. Това може да е напълно реално преживяване в долината на виното Напа Вали (Napa Valley), в слънчева Калифорния.

Полета и хълмове с изрядно насадени и поддържани лозови насаждения, през които минават влакови релси. И всеки турист, жаден за винени приключения на духа, може да си вземе пакет, с който с бавна скорост да премине от едно вино на друго вино, от една чаша на друга чаша. Влакът през долината Напа пътува от стопанство на стопанство със спиране за почивка и дегустация. Изборът е ваш – обиколката може да трае и седмица.

Калифорнийската долина на виното е известна с относително малките си стопанства, които произвеждат, но не в индустриални количества. Всяко стопанство има свои предпочитания за вида вино и естествено марка, с която се гордее особено.

Повечето от стопанствата са организирали малък търговски център, в който на място всеки може си вземе чаша вино (или бутилка), която да изпие на масите в дворовете.

А дворовете – цветя, дървета, китни градини и пътечки с камъни. Всичко е арт и еко едновременно. В тази част на света на почит са естествените материали и аромати.

А уханието на изба, на дърво и вино, се усеща не само в избата на тези гостоприемни и по домашно уютни стопанства. Иначе, можете да слезете по стълбите и да разгледате – огромните бъчви, и по-малките бъчви, наредени в строг ред и по години. С точен надпис над канелката.

От някои бъчви може да си налеете директно. От други – не, защото виното отлежава за други, по-ароматни времена.

Достъпът е свободен, туристическият център предлага всичко – от паркинга, през магазина, където първо дегустирате, а след това купувате, до туристическата обиколка, която стига до самите лозя. В повечето от стопанствата функционират и малки мотели, където може да се нощува.

Там можете да усетите на собствения си перчем вятъра от перките за изсушаване на зрялото грозде след дъжд. Също можете да си отчупите грозд, стига да сте отишли до долината Напа в правилния сезон – зряло грозде и отлежало вино. Жълти хълмове, насечени от сочно зелени редове лози.

Статистиката сочи, че повече от 15 милиона души посещават долината годишно. Защо и вие да не станете един от тях?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин