Долината на гейзерите - едно необикновено място - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Долината на гейзерите - едно необикновено място
Автор: Peika.bg
Долината на гейзерите - едно необикновено място

Долината на гейзерите на полуостров Камчатка е една малко известна природна забележителност, която обаче си заслужава вниманието.

Тя се намира в резервата „Кроноцки“, в източната част в руския Далечен изток, на около 200 километра североизточно от Петропавловск. Интересното е, че това е единственият район с гейзери в цяла Евразия и е втората в света област по концентрацията им на много малка територия. На площ от около 6 кв. км. са разположени около 90 гейзера и множество топли извори, които бълват между 250-300 литра термални води в секунда. Гейзерите (естествени топли извори с ритмична активност) не се срещат особено често, а тези в Камчатка си заслжава да бъдат видяни, заради безспорната си красота.

Ц
елият район е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство под името Вулканите на Камчатка. Защитеният район включва каньон, дълъг 8 км, който на места достига 4 км ширина и 400 м дълбочина. Местността е раят за изследоваелите на хидротермалната активност. В Долината могат да се наблюдават всички известни на науката нейни форми постоянно действащи и пулсиращи кипящи извори, горещи езера, гейзери, кални котли, малки кални вулкани, парни струи и нагрети площадки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин