Долменът при село Хлябово – най-големият в България - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Долменът при село Хлябово – най-големият в България
Автор: Мария Ангелова

Макар да се намира буквално на 150 м от шосето, долменът при село Хлябово не е широко популярен. Причината е липсата на каквато и да било табела, която да ви намекне, че току под носа ви има нещо толкова интересно.

Около село Хлябово са открити десетки долмени, но този, известен като Нъчеви чаири (или чеири), е най-добре запазен и най-големият в цяла България.

Долменът е всъщност предшественикът на тракийските гробници. Представлява няколко каменни плочи, оформени в една или две „стаи“, а отгоре е поставена друга голяма плоча за покрив.

В долмени са погребвани мъртъвците, които приживе са били важни личности, приблизително между 1100 и 500 г. пр.Хр. След като тялото е положено в долмена, той е бил покриван с малка могила от пръст и дребни камъчета.

Долменът при село Хлябово е разкопан през 70-те години на миналия век и днес можете да го видите в целия му блясък. Не са открити доказателства за самоличността на погребаната в него особа. Предполага се обаче, че е бил важна клечка.

Вижте и какво още можете да видите в района на долмена.

Полезна информация: За да стигнете до долмена при село Хлябово, поемете от селото в посока село Българска поляна (пътя от Тополовград за Свиленград) и след 2,5 км внимателно следете вляво за малка отбивка на пътя, от която започва каменна пътека. Табела няма. По пътеката са стотина метра до долмена. През лятото внимавайте за змии.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин