Дом, широк едва 152 см - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дом, широк едва 152 см
Автор: Мария Ангелова
Дом, широк едва 152 см
Снимка: kerethouse.com

Ако си мислите, че гарсониерата, в която живеете, е тясна, вижте този миниатюрен дом.

Макар че е на два етажа, в най-широката си част той е едва 152 см. Построен е в цепнатина, създадена от два съседни жилищни блока в полската столица Варшава и на пръв поглед изглежда невъзможен за обитаване. Именно с очевидното успява да се пребори архитектът на къщата – Якуб Шченшни.

Идеята за тясната сграда се появява във връзка с арт фестивал през 2009 г. Архитектът нарича Варшава „град на творческия хаос“ заради непоследователното строителство, при което сградите се издигат една до друга без да се обръща внимание на архитектурното им съчетаване. „Този процес създава буквално пукнатини в градската система, чиято функция е да бъдат непродуктивни празни пространства“.

31054

Якуб успява да запълни една такава пукнатина, като я превърне във функционално място за живеене с площ 46 кв.м. Домът носи името на израелския писател Етгар Керет, който е поканен да живее и твори в къщата.

Металната конструкция на сградата е сглобена предварително и след това е монтирана на място от строителни работници. Спалнята се състои само от легло, заклещено между стените. Банята е тоалетна чиния плюс душ точно над нея. В кухнята има хладилник с място за две бири, а масата е монтирана към стената и предлага места за двама. 

31052

31051

31053

Полезна информация: Къщата Керет се намира в квартал Вола във Варшава, близо до центъра. Къщата е отворена за посещения по предварителен график, който се обявява на официалния й сайт. Можете да я посетите срещу дарение от минимум 20 полски злоти, което отива за поддръжка на арт инсталацията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин