Дортмунд – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дортмунд – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Осмият по големина град в Германия – Дортмунд, се намира в една от най-индустриалните зони на страната и въпреки това е успял да си спечели името на зелен метрополис. Причината е, че изхабените от години на минна дейност територии биват превръщани в паркове, културни центрове и всякакви други места за срещи между хората. Ето някои от основните забележителности в Дортмунд, които можете да посетите дори да сте в града за кратко.

Площад Алте маркт (Der Alte Markt) – Това е историческият център на града. На площада има фонтан, а до него - интересна скулптура на пъстър носорог с криле. Наоколо има църкви и сгради от миналото на града. А в многобройните барове и ресторанти наоколо можете да пробвате разнообразието от видове бира, които се предлагат в Дортмунд.

Църквата „Св. Рейнолди” (Reinoldikirche) – Това е най-стара църква в Дортмунд и е символ на града. Намира се на площад Алте маркт. От кулата й се разкрива красива гледка. Преди това обаче ще трябва да изкачите 200 стъпала, но пък усилието си заслужава.

Кулата Адлертурм (Adlerturm) – Това е кула, която е била част от стените на града. Намира се на площад Алте маркт. Вътре в нея днес се помещава музей, в който ще научите за историята на града и строителните техники през Средновековието. Уебсайт: www.museumadlerturm.dortmund.de

Центърът „U” за изкуство и креативност (Dortmunder U Zentrum für Kunst und kreativität) – Сградата се намира в центъра и ще я разпознаете по голямата буква “U” на върха й. В продължение на 67 години от 1926 г. тук се е помещавала пивоварна за бира. След като бирената компания е закрита, сградата остава неупотребявана, докато през 2010 г. се открива арт център. Днес вътре ще видите модерни творби от XX и XXI век от всички сфери на изкуството. Повече информация тук.

Кулата Флориан (Florianturm) – Това е телевизионната кула на града, която носи името на Свети Флориан – покровителят на градинарите. Наречена е така, защото се намира в парк Вестфален, където има и голям розариум. Височината й е 208 м. Можете да се изкачите с асансьор до върха й, откъдето да се насладите на красива гледка към парка. Повече информация тук.

Паркът Вестфален (Westfalenpark) – Цветни алеи, зеленина, фонтани, голямо езеро с патици, детски площадки и розариум с рози във всякакви цветове. Всичко това ви очаква в този голям градски парк, където можете да си устроите пикник, да потичате, вдишвайки аромата на цветята, или просто да се разходите сред невероятната атмосфера.

Сградата на операта и театъра (Theater Dortmund) – Построена е в началото на XX век, но е разрушена по време на Втората световна война и е издигната наново през 50-те години на XX век на мястото на стара синагога. Залата й побира 1170 души. Едно от най-често представяните произведения, което можете да видите тук, е „Летящият холандец” на Вагнер. Повече информация тук.

Музеят на изкуството и културната история (Museum für Kunst und Kulturgeschichte) – Най-старият музей в областта Рур, където е Дортмунд. Сградата му е в стил ар деко. Вътре ще видите колекции, представящи фолклора, местната история и археология с ценни находки и предмети от различни сфери на изкуството и занаятите. Уебсайт: www.museendortmund.de

Музеят на готварската книга (Deutsches Kochbuchmuseum) – Това е мястото, където ще научите много за кухненските технологии на XIX и XX век. Ще видите различни видове печки и кухненско обзавеждане. А в библиотеката на музея можете да откриете всякакви рецепти сред хилядите готварски книги.

Природонаучният музей (Museum für Naturkunde) – Създаден е през 1910 г., за да документира последните 55 милиона години! Очаква ви богата колекция от насекоми, хербарии, минерали, скали и вкаменелости. В музея ще видите и огромен аквариум с живи риби от различни части на света.

Музеят-пивоварна (DAB, Dortmunder Actien Brauerei) – Тук ще научите много за историята на бирата в Дортмунд. Ще разберете какви видове бира са се произвеждали през годините и дори можете да гледате телевизионните реклами на някои от тях.

Германската изложба за професионално здраве и сигурност (DASA) – Това е втората по големина в Германия изложба на технологични постижения. Ще видите машини, използвани в промишлеността и различните професионални сфери в миналото, настоящето и дори предложения за бъдещето, като под внимание е човешкото здраве, влияещо се от тях. Всичко е представено по атрактивен начин и ви гарантира истинско забавление. Повече информация тук.

Индустриалният музей на Вестфалия (Zeche Zollern) – Отвън изглежда като стар замък. В миналото тук е имало мина за въглища. Днес тук се помещава музей, в който ще научите за развитието на различните индустрии в района и за живота на миньорите. Повече информация тук.

Зоопаркът – Тук ви очакват тигри, лъвове, пингвини, маймуни, папагали и всякакви други както екзотични, така и типични за Европа животни. Ще видите и шоу-програми с някои от животните и ще се разхождате из обширни зелени пространства.

Коледните базари – Още в края на ноември в града цари коледна атмосфера. Традиционният коледен базар е с над 300 павилиона под формата на дървени къщички по главните улици и площади на града. В тях се продават наденички, сладки, меденки с канела и анасон, захарен памук, шоколадови фигурки, печени бадеми и кестени, коледен пунш, украси и играчки за елха. Издига се огромно коледно дърво. 45-метровата елха всъщност е съставена от около 1700 отделни дръвчета, подредени под формата на пирамида.

Щолен (Stollen) – Ако сте в коледен Дортмунд, този традиционен немски сладкиш е навсякъде! Напомня на родния козунак, но съдържа много сушени плодове, ядки и ароматни подправки.

Лебкухен (Lebkuchen) – Това са сладки, подправени богато с джинджифил. Понякога имат и шоколадова глазура.  

Глювайн (Glühwein) – Искате ли да се сгреете докато се разхождате в снега? Тогава опитайте тази традиционна напитка – червено греяно вино с портокалов сок, карамфил, канела и черен чай. Спомените ви ще ухаят на Коледа.

Шопинг в ДортмундПо централните улици Вестенхелвег (Westenhellweg) и Остенхелвег Ostenhellweg) има много магазини за дрехи, парфюми и козметика, обувки, кожени изделия, електроуреди, хранителни стоки. Тук се намира и търговският център Карщад (Karstadt – www.karstadt.de). Ако търсите модни бутици със скъпи дрехи, то вашето място е Клепингщрасе (Kleppingstraße), както и молът „Пропщай Аркаден” (Propstei Arcaden), който е близо до Операта.

Нощен живот в Дортмунд – Повечето заведения са в центъра на града. Дискотеки, ресторанти, клубове - Дортмунд има какво да предложи и през нощта. Не пропускайте да опитате от различните видове бира, които се предлагат в баровете и другите заведения. В летните вечери можете да се насладите и на музикални програми в парк Вестфален.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин