Дворец Царска Бистрица - разходка из царски покои - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дворец Царска Бистрица - разходка из царски покои
Автор: Николина Рускова

Чудите се какво е да се разходите из покоите на царски особи? Отскочете до двореца „Царска Бистрица“ близо до зимния курорт Боровец.

Бившият дворец на царете Фердинанд I и Борис III се намира на около километър от курорта Боровец. Построен в началото на 20-и век от Фердинанд и е служил за ловна хижа. Комплексът от дворцови сгради е разположен сред вековна гора, а наблизо минава и живописно терасираната река Бистрица. Архитектурата на сградите е съчетание от възрожденски и европейски стилове.

Дворец „Царска Бистрица“ се състои от три крила с кабинети, спални, гостна и трапезария. Обзавеждането във всяка от стаите има интересна история. Кабинетът на Фердинанд, например, е обзаведен като корабна каюта. С мебелите Фердинанд се сдобил по време на пътуването си с кораб до Бразилия. Според една от легендите капитанът му ги подарил, а според друга Фердинанд ги спечелил на карти.

В стаите из двореца могат да се видят още уникални печки, доставени от Австрия, ловни трофеи, персийски килим, еврейски свещник, дърворезба, изработена от тревненски, копривщенски и самоковски майстори. Могат да се видят също спалните на княгините Надежда и Евдокия.

Все още функционира и построената през 1912 г. електроцентрала с части на Сименс, която снабдява двореца с електричество.

В Царска Бистрица е построен и пакарлис за сватбата на княгиня Калина, а около двореца има парк с редки дървесни видове, донесени от Фердинанд от различни места по света.

Комплексът можете да посетите всеки ден без понеделник от 10 до 15 ч., а срещу скромна такса местен гид ще ви разкаже любопитни истории за двореца.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин