Дяволското гърло - дяволски красива пещера - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дяволското гърло - дяволски красива пещера
Автор: Милена Димитрова

Дяволското гърло е едно от онези места, които те карат да се връщаш към него, макар и старите хора да казват, че не е добре пещерата да се посети повече от три пъти. Е, лично аз съм я посещавала дори пет, като първият път беше в ранните ми тийнейджърски години.

Още тогава, докато пътувахме в колата със семейството ми, останах изумена от надвисналите буквално над пътя остри скали на Триградското ждрело.

Всичко, свързано с местността и с пещерата, е някак зловещо, но атрактивно.

Например фактът, че каквото е отнесено от течението на Дяволската река, никога повече не е видяло бял свят.

37847

Или фактът, че, на самия вход на пещерата, ясно се вижда скала с главата на дявола. До ден днешен се питам природен феномен ли е, или дело на човешка ръка.

Въпреки че е пещера, при това пропастна, нейното посещение не е свързано с влизане под земята, а с изкачването на 301 леко хлъзгави стъпала. Така че носете подходящи обувки и непромокаема връхна дреха. Влажно е. В края им ви очаква запомнящата се гледка към най-високия подземен водопад на целите Балкани.

8651

37841

37842

Усещането там горе, на онази своеобразна тераса, надвиснала над стръмната пропаст, наистина е незабравимо. Все още имам ярък спомен от вече споменатото ми първо посещение, увековечено на няколко снимки с лентов апарат. Няма как и вие да не позирате на същото това място. Ако не го направите, все едно не сте посетили Дяволското гърло!

Говорейки за увековечени моменти, има една романтично-трагична легенда за пещерата. Тя разказва как именно тук Орфей се спуснал към Хадес и царството на сенките, за да спаси своята любима Евридика. Дали пък да не предложите брак на половинката си именно тук и да надцакате самия Дявол?

37844

37843

37845

По мое лично мнение, най-добре да я посетите през пролетта или лятото, въпреки че е отворена и през зимата, но по заявка.

А стигнете ли до нея, няма как да не влезете в Ягодинската пещера, както и в самия Триград, където може да се нощува.

Полезна информация: Пещерата работи от 9 до 18 часа, през зимата - само с предварителна заявка. Вход: 4 лв., 2 лв. за ученици и пенсионери. Вътре се влиза само с екскурзовод. За да стигнете до пещерата Дяволското гърло, трябва да пътувате в посока село Триград. Преди да стигнете селото, ще видите табели за пещерата вдясно от пътя. Има малък паркинг, който през лятото е крайно недостатъчен.

Открийте още идеи за пещери в България.

Открийте още маршрути в Родопите.

Снимки: Мария Ангелова/Peika.bg, втората - Булфото.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин