Дюлински проход и един планинско-морски параклис с гледка - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дюлински проход и един планинско-морски параклис с гледка
Автор: Мария Ангелова

През лятото крайбрежният път, по който се придвижват колите между черноморските курорти, може да се окаже толкова натоварен, че да се наложи да прекарате няколко часа в задръстване (истинска случка от 2015 г.).

Спокойна и приятна алтернатива на оживеното трасе са страничните шосета, по които не само ще срещнете едва няколко автомобила, но и може да се натъкнете на интересни находки.

Ако пътувате на север от Бургас, още на излизане от града може да хванете пътя за Каблешково – Медово – Дюлино и през ниския Дюлински проход да се транс(теле)портирате директно над Обзор. А по пътя ви очаква една приятна отбивка – параклис с гледка.

Параклисът Св.св. Константин и Елена се намира край пътя, преди село Паницово. Ако пътувате от юг на север, ще го видите отдалеч, няколко завоя преди да достигнете до него.

В далечината са нивите, параклисът, брегът. Съвършено.

37485

От отбивката до храма ви делят няколкостотин метра черен път (проходим за кола, но може и да се разходите). Пристигате при малка, спретната градинка, в която като луди цъфтят рози, богородички и какви ли не цветя.

Храмът се издига на мястото на друг, разрушен по-рано. Тук преди се е разполагало и самото село Паницово, което сега се намира по-високо в планината. Запалете свещ, отдъхнете и непременно обърнете внимание на тъканата икона на св.св. Константин и Елена, която се намира вляво от входа на параклиса.

Полезна информация: Има голяма табела при отбивката за параклиса. За него се грижи жена, която ще ви отвори, няма официално работно време. 

37486

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин