Джал Махал - плуващият дворец - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Джал Махал - плуващият дворец
Автор: Peika.bg
Джал Махал - плуващият дворец

Индийският Джал Махал е един наистина необичаен дворец.

Ако го посетите през дъждовния сезон, автоматично бихте станали жертва на оптическата илюзия, че е увиснал във въздуха и едва докосва повърхността на водата. Това, разбира се, не е така, защото три етажа от тази сграда през по-голямата част от годината са потопени под повърхността на езерото. Така видим е само най-горният ѝ четвърти етаж.

Джал Махал е наричан още „водният дворец”, точно защото е построен в езеро Ман Сагар. То се намира на няколко километра западно от Джайпур (столицата на най-голямата провинция в Индия – Раджастан). Познат е още като „розовия град”, заради цвета на мазилката, използвана за почти всички сгради. Освен това е известен с добре изработения си градоустройствен план, както и с факта, че е най-големият център за преработка на полускъпоценни камъни в света.

Джал Махал - плуващият дворец
Снимка: Arian Zwegers/Flickr

Джал Махал е една от най-големите и най-популярни забележителности в района. В дъждовния сезон той „плува”, а когато настъпи сухото време, в началото на лятото, стените му постепенно излизат на повърхността. Дворецът е построен през 18-ти век от тогавашния владетел Мадхо Сингх I, който го използвал като своя лятна резиденция.

Джал Махал - плуващият дворец
Снимка: Russ Bowling/Flickr


Джал Махал привлича много туристи, не само заради необичайното си местоположение, но и заради сложната си и красива архитектура. Тя е прекрасен пример за индо-моголския стил. До двореца води специално построен път. Посетителите могат да се насладят на гледката от красиво резбованите балкони на етажа, който се намира над водата през цялата година, към езерото и околните хълмове Нахаргарх.

Наистина си заслужава да видите Джал Махал – особено по тъмно, когато целият е облян в светлини, отразявани от спокойната повърхност на Ман Сагар.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин