Джидай Мицури: Парадът на духовете от миналото в Киото - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Джидай Мицури: Парадът на духовете от миналото в Киото
Автор: Мира Янева

За да се извърви цялото многолюдно и разноцветно шествие, са нужни най-малко два часа. Нарича се Джидай Мицури и е едно от най-грандиозните събития, които се провеждат в японския град Киото. Провежда се всяка година на 22 октомври – на годишнината от основаването на града.

В превод името на фестивала означава Фестивал на вековете, защото участниците в него са облечени в костюми, които са точни копия на облеклото от почти всеки период от развитието на Япония през вековете. Все едно пред вас дефилират духовете от славното минало на Страната на изгряващото слънце. Ако познавате японската история, сред участниците във фестивалния парад ще разпознаете известни фигури. В духа на японската точност и подреденост, костюмите дефилират в хронологичен ред.

Началото на шествието е при Императорския дворец, а краят – при храма Хеян.

Храмът и фестивалът са родени в една и съща година – 1895, в чест на историята и културата на Киото. Построяването на Хеян е реверанс към града, изгубил царствения си статут. Само 27 години по-рано столицата на Япония е преместена в Токио, след като в продължение на повече от 1000 години е била в Киото.

Смята се, че тъй като храмът Хеян е посветен на първия и на последния японски императори, които са управлявали от Киото, то душите им и до днес живеят между стените му. Само по време на фестивала императорските духове имат право да обиколят града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин